Zöldség - gyümölcs

Articsóka, a mutatós csemege

A fagyérzékeny articsóka látványával és ízével egyaránt elkápráztat.

Articsóka termesztése

Az articsóka (Cynara scolymus) a bogáncsfélék családjába tartozik. A 2 m-es magasságot is elérő növény a díszkertben is megállja a helyét – akár egymagában, akár csoportban. Hatalmas, szárnyasan osztott, enyhén tüskés leveleit szürke, filces bevonat borítja. A növény gondozásakor viseljünk kesztyűt.

Zöld fenyőtobozokra emlékeztető bimbói az első évben júliustól, később júniustól fejlődnek ki. Ha nem szedjük le őket, augusztustól kinyílnak a növényen a bíborkék bogáncsvirágok.

Az üzletekben zöld és lila articsókafajták kaphatók. A zöldek különösen nagy levelűek, ezek közé tartozik a ‘GroSe von Laon’, a ‘Green Globe’ és a ‘Grüne Französische’. Lila fajta a ‘Violette Italienische’ és á `Französische Violette’. A növényt többnyire a lakásban kell előnevelni, de nagyon enyhe éghajlaton melegágyba is vethetjük a magokat.

Vegyes kultúrában az articsóka kezdetben jól fejlődik tépő- és fejes saláta, valamint retek vagy hónapos retek mellett. Később maga is sok helyet igényel és árnyékot vet, ezért ne ültessünk mellé alacsony zöldségféléket.

Az articsóka termesztését megelőző évben vessünk az ágyásba póréhagymát és zellert, amelyek mélyre nyúló, terebélyes gyökérzetükkel fellazítják és előkészítik a talajt.

Articsóka ültetése

Vegyes kultúrában az articsóka kezdetben jól fejlődik tépő- és fejes saláta, valamint retek vagy hónapos retek mellett. Később maga is sok helyet igényel és árnyékot vet, ezért ne ültessünk mellé alacsony zöldségféléket.

1. Előnevelés: március/április. Töltsük meg a cserepeket nyirkos vetőfölddel, és vessünk 2-2 magot. Csíráztassuk világos helyen, 20 °C-on.

2. Csírázás után húzzuk ki a gyengébb magoncot, és csak az erősebbet neveljük tovább 18 °C-on.

3. Május elejétől lassan eddzük a palántákat. Enyhe időben tegyük a cserepeket a szabadba, de ne a tűző napra.

4. Május közepén ássunk mély ültetőgödröket. Ültessük el a növényeket 1 m távolságra, 5  cm-rel mélyebbre, mint a cserépben voltak.

5. Az első hetekben takarjuk a növényeket fóliával. Ez védelmet nyújt a hideg ellen, és sietteti az érést.

A bimbók kifejlődése előtt kötözzük ki a növényeket erős karókhoz, hogy szeles időben ne törjenek el.

Gondozás

A melegigényes articsókának fagytól és széltől védett helyre van szüksége. Tápanyagban gazdag, laza talajt igényel. A kötött talajt javítsuk homokkal. Esetleg adjunk a növényeknek érett istállótrágyát, ha erre van lehetőségünk.

Tavasz – vetés és ültetés

Előnevelés március/áprilistól. Vessünk 2-2 magot 10 cm-es cserepekbe, és csíráztassuk őket világos ablakban, 20 °C-on. Csírázás után csak az erősebb magoncot hagyjuk meg. Május elejétől kezdve fokozatosan eddzük a palántákat, és május közepe után ültessük ki őket.

Nyár – Gondozás és szüretelés

Adjunk a növényeknek bőven vizet, és rendszeresen takarjuk körülöttük a talajt (balra lent). A bimbókat akkor szüreteljük le, amikor még zöldek és zártak.

Ősz és tél – fagyvédelem

Októberben vágjuk le a virágszárakat kevéssel a talaj felett. Vágjuk vissza a leveleket, és lazán takarjuk a növényeket 30 cm magasan.

Articsóka teleltetése, szüretelése

Az articsóka három-négy évig bő termést hoz, azt követően ültessünk új magoncokat a kert egy másik, napos, meleg részébe. Dúsítsuk a talajt bőven komposzttal és érett trágyával.

Teleltetéshez vágjuk le októberben a leszüretelt virágszárat kevéssel a talaj felett, és kurtítsuk meg a leveleket. Takarjuk be a növényt körülbelül 30 cm magasan szalmával, lombbal vagy gallyakkal. Nagyon zord éghajlaton tanácsos kiásni a visszavágott növényeket, és a pincében, homokban átteleltetni. A bimbókat akkor szüreteljük, amikor már megnőttek, de még zöldek, és teljesen zártak. A fejeket a vacok alatt vágjuk le úgy, hogy egy rövid szárrész rajtuk maradjon. Az articsókát 0 °C közeli hőmérsékleten, párás levegőjű helyen két-három hónapig tárolhatjuk.

Articsóka felhasználása

Mivel B-vitamint, keményítő helyett pedig inulint tartalmaz, az articsókát cukorbetegek is szívesen fogyasztják. Enyhe dióízét a cynarin nevű hatóanyagnak köszönheti, amely serkenti az epe működését, és csökkenti a vérzsír-értéket. Jótékony hatásának köszönhetően számos gyógyszer tartalmaz articsóka-kivonatot.

Az articsókát a következőképpen készítsük el: csavarjuk ki a szárát, és vágjuk le a még csüngő rostokat. Konyhai ollóval kurtítsuk meg a levelek hegyes végét. Tépkedjük le a külső, rágós takaróleveleket. Ezután sós, enyhén citromos vízben 35 perc alatt főzzük puhára a fejeket. Tálalás előtt hajtsuk szét a belső leveleket, és kanalazzuk ki alulról a ‘gyapjút’. A szirmok alsó, húsos részét és a húsos vackot fogyaszthatjuk.

Növényvédelem

A levéltetvek elsősorban meleg, száraz nyári időben jelennek meg a növényeken. A fiatal levelek és hajtások nedvét szívják, így azok elkorcsosodnak. Enyhe fertőzés esetén vízsúgárral mossuk le a kártevőket, egyébként permetezzünk szappan-spiritusz oldattal.