Menu

ASMR video – Mi a jelentése? Tényleg működik?

Jóleső, nyugodt, pihentető érzés? Vagy orgazmus szerű hatás, agyzsibbasztó, eufórikus ingerek, ráadásul teljesen ingyen, akár most azonnal? Téged is kíváncsivá tennének az ilyen jellegű, trendi videók?

Nos, pontosan ilyen, és hasonló tudatállapotok elérésével szónokolnak az ASMR aktív, rendszeres felhasználói. Számos érdekfeszítő hozzászólás lelhető már fel a különböző, témába vágó fórumokon, valamint Youtube videók komment szekciója alatt.

Vajon tényleg működik ez az egész?

Netán az egészségre gyakorolt pozitív ráhatása is kitapintható a levegőben ennek a felettébb különös találmánynak?

Mi is az az ASMR?

Az ASMR-t (Autonomous Sensory Meridian Response) nem lehetne jobban leírni mint egy, a tarkónktól kezdõdõen az egész testünkre kiterjedő bizsergés, egy egészen kellemes és megnyugtató érzéssel párosulva.

Az online médiát pár évvel ezelőtt kezdték elönteni az ezzel kapcsolatos videók, melyek leginkább egy tartalom nélküli, semmitmondó bohóckodásnak tűnnek a laikusok számára. Nagy részben nők suttogásából és egyes eszközök zajából állnak, ezek az akár több órás videók, melyeket ma már emberek milliói követnek és hallgatnak.

Pozitív hatásai közé tartozik a nyugodtság megteremtése, és akár egy kipihent alvás is. Ez a jelenség viszont annyira 21. századi, hogy a tudomány még érdemi választ és magyarázatot nem tudott adni.

Ahogy a testre kiható pozitívumai, úgy negatívumai sem ismeretesek még a társadalom előtt.

Az eszköz hangjai megpróbálják a mindennapos szituációkat visszaadni, mint ha mi egy fodrásznál fogorvosnál, vagy éppen egy tetoválószalonban lennénk. Persze nem ritkák a kifejezetten szexuális töltetű háttérrel bíró alkotások sem.

Egy Angliai egyetem kutatói felmérést végeztek 475 ember segítségével. A kutatás azokra az előnyökre akart rámutatni, melyeket az alanyok legnagyobb százaléka tapasztalt. A Top 3-ba a kikapcsolódott állapot teljes mértékben való elérése , az alvásminőség javulása és a stressz csökkenése került be.

Az ASMR videók különböző fajtái

Ezek a legelterjedtebb, lehetséges ASMR változatok, melyekkel a videókban találkozhatunk.

Suttogás: A túlnyomórészben bizsergő érzés előidézésének ezen fajtája a lányok feladata. A női hangok sokkal kellemesebbek, lágyabbak mint egy férfié. A nõk ilyenkor történetet mesélnek, vagy egyszerűen csak szavakat suttognak lágyan a mikrofonba. Itt az érthetőség elveszti jelentőségét, és inkább a szavak helyes hangsúlyozása, érzéki kiejtése a lényeges.

Tapogatás és dörzsölés: Különféle eszközök segítségével (pl. gyufásdoboz, üvegpohár vagy egy érdes felület) próbálják elérni a kívánt érzetet. Az ujjaikat vagy körmeiket végighúzva ezeken a kellékeken kellemes hangzatokat tudnak produkálni a videógyártók.

Hangbeállítások: Sok videóban nagyon furcsa érzésünk támadhat egy-egy hang megszólalásakor, hiszen az egyes zörejek érkezhetnek akár velünk szemből, de akár balról és jobbról is, melyek helyes használatával felerõsíthetjük és meggyorsíthatjuk az ASMR állapot elérését. Ebből kifolyólag egy minőségi fülhallgató használata a hiteles teszteléshez szinte elkerülhetetlen.

Nem az első a porondon

Az ASMR nem feltétlenül a legelső versenyző a porondon, aki különböző hanghatásokkal, hangsávokkal, vagy effektekkel akar hatni a felhasználók aktuális tudatállapotára. Nem is olyan régen, pár éve bukkant fel a piacon az iDoser nevű, fehérzaj alapú csörömpöléssel operáló csodacég. Amely azóta jelentős mértékben elhíresült, bár főként csak az ázsiai országokban és Amerikában.

Az iDoser, különböző, körülbelül fél órás hanganyagok meghallgatása után ígérte a hallgatóság számára, egyes kemény kábítószerek, mint a heroin, vagy a kokain, továbbá híres fájdalomcsilapítók, antidepresszánsok hatásának pár perces, intenzív átélését.

A későbbiekben különböző extra, már már túlságosan marketing szagú nevekkel is elődrukkoltak, mint például a szóban forgó “orgazmus”, vagy a még durvább, konkrétan testen kívüli élményt ajánló “asztrális utazás”.

A vállalat egyébként több, ingyenesen kipróbálható minta anyaggal reklámozta magát a leendő vásárlók bizalmának elnyerése érdekében. Az ingyenes teszt csomagban megtalálható volt többek között egy alkoholos részegséget imitáló, egy boldogsághormont kiváltó, valamint egy egyszerű kávé hatását utánzó produktum.

Végezetül

Végezetül úgy gondolom, akiknél a jelenség valóban működik, és egyébként nehezen alszanak, gyakran nyugtalanok vagy levertek, stresszes állapotban élik hétköznapjaikat, azok számára az ASMR általános, pozitív egészségügyi hatása szinte megkérdőjelezhetetlen lehet.

Még is felmerül a kérdés: Hasznos-e vajon az agyunk idáig még ismeretlen területeit, illetve felfedezésre váró különös reakciót, hozzáértés nélkül, huzamos időn át bolygatni?