Szobanövények

Az egzotikus érdes szépcsalán

Érdes szépcsalán (Acalypha hispida)

Ez a különös növény Új-Guineából származik, és az ottani körülmények között 3-4,5 m magas bokorrá nő. A lakásban tartott szépcsalán maximális magassága 90 cm. Optimális körülmények között az év nagy részében piros színű, bojtszerű virágokat hoz. A virágok akár 50 cm-esre is megnőhetnek, legtöbbjük késő nyáron és ősszel hajt ki.

Gondozás, nevelés

Az éjszakai hőmérséklet ne legyen 16°C-nál alacsonyabb. A megfelelő növekedéshez 21°C-ra van szüksége. Nyáron a közvetlen napfénytől védve helyezzük el, az év többi részében pedig szűrt fényt biztosítsunk. Földjét tartsuk állandóan nedvesen. Csak akkor csökkentsük a vízmennyiséget, ha nem tudjuk a minimálisan előírt hőmérsékletet biztosítani. A virágzás ilyenkor valószínűleg csak az év bizonyos szakára korlátozódik.

Nagyon páradús levegőt igényel, amit nehéz biztosítani a nappaliban. Cserepét állítsuk szivárgásmentes virágtartóba és rakjuk körbe nedvszívó agyaggolyókkal. A külső cserepet ne töltsük fel vízzel túlságosan, nehogy túlöntözzük a növényt. Emellett gyakran permetezzük vízzel a leveleket.

Havonta öntözzük virágos szobanövényekhez való tápoldattal. Tavasszal ültessük át tőzegalapú földbe és metsszük le a nemkívánatos sarjakat. Az idősebb növényeket 20 cm-ig visszametszhetjük, serkentve az új hajtások fejlődését. Távolítsuk el a növény hosszú virágbojtjait, miután azok elhervadtak.

Növényvédelem

A száraz levegő a levelek hullását és a levélszélek száradását okozhatja. A levelek elszíneződése és a levelek fonákján található finom, selymes háló a takácsatkák jelenlétére utalnak. A súlyosan fertőzött növényeket égessük el.