Szobanövények

Azálea (Rhododendron simsii)

Így lesz az Azálea hosszan virágzó szobanövény!

Azálea jellemzői

Család: Ericaceae (erikafélék)

Származási hely: Kína, Japán.

A Rhododendron nemzetség fajai cserjék és kis fák, többnyire bőrnemű levelekkel, és sátorvirágzatban nyíló tekintélyes méretű virágokkal. A Rhododendron simsii (Azalea indica néven is ismert) Kínában honos, ahol már több évszázada dísznövényként nevelik.
Ez az alapfaj hazájában csapadékos hegyoldalakon él. Európába 1808-ban került, nagy érdeklődést keltve a szakemberek körében, majd a kibontakozó nemesítő tevékenység eredményeképpen nagyszámú hibrid fajta keletkezett.

Ma már a fehér mellett a rózsaszín, a lazacrózsaszín, a piros és a bíbor minden árnyalatában kaphatók egyszerű és telt virágú, egy- és kétszínű virágú fajták, amelyek cserepes növényként nagyon kedveltek.

Ha valaki szeretné hosszabb ideig megtartani a növényt, vegye figyelembe, hogy a Rhododendron simsii az úgynevezett lápföldi növények közé tartozik, savas kémhatású talajt, valamint mészmentes öntözővizet és trágyát igényel. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, a növény
nem lesz hosszú életű.

Azálea gondozása

Friss, hűvös, levegős, világos vagy félárnyékos, nem napos helyet kíván. Ősszel és télen tartsuk 6-8 °C-os helyiségben, a hőmérséklet semmiképpen ne emelkedjen 10 °C fölé. Nem sokkal a virágok megjelenése előtt a szobába helyezhető, ahol a 15-18 °C az optimális hőmérséklet számára.
A földlabdát tartsuk állandóan jó nedvesen, soha ne hagyjuk kiszáradni, de a pangó vizet is kerüljük. A növényt gyakran permetezzük, de csak addig, amíg a bimbók meg nem jelennek. Ekkor közvetett párásításról úgy gondoskodhatunk, hogy a cserepet nedves kaviccsal megtöltött tálcára állítjuk.

Májustól szeptemberig helyezzük a növényt az erkélyre, vagy cserepestül süllyesszük ki a kert árnyékos részébe. Ebben az időszakban kiadósan öntözzük, esővizet vagy lágyított csapvizet használva.

A virágzás végétől júliusig foszforhangsúlyos műtrágyával kéthetenként tápoldatozzuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. Szükség esetén tavasszal, virágzás után ültessük át rododendron-ültetőközegbe.

A hajtásokat nyár elején többször vágjuk vissza, így bokrosabbá fejlődik a növény. Aki ezeket a gondozási munkákat elvégzi, azt a növény hosszú élettartammal és évenkénti virágzással jutalmazza.

Szaporítás: július – augusztusban vagy tavasszal dugványozással szaporítható.
Bizonyos feltételeket azonban nehéz teljesíteni, ezért bízzuk ezt a munkát a szakemberre.

Növénybetegségek

Ha túl meleg, száraz levegőjű helyen áll, takácsatkák támadhatják meg. Az életműködési zavaroknak különféle kiváltó oka lehet, és többnyire gondozásban elkövetett hibákra vezethetők vissza, mint például a túl meleg hely, nem megfelelő ültetőközeg vagy a túl nagy mésztartalmú víz.