Kerti növények

Ázsiai boglárka, tarka virágözön a kertben

A könnyen gondozható ázsiai boglárka tarka-barka virágai színt visznek a kertünkbe.

Ázsiai boglárka jellemzői

Az eredeti faj, a Ranunculus asiaticus egyszerű virágzatú növény volt. A mai boglárkák, melyek vidám színekkel töltik meg a kerteket, fantáziadús, szorgalmas növénynemesítők munkáját dicsérik. Bár a boglárkának számos fajtája létezik, a boltokban csak ritkán árusítják konkrét fajtanéven. A csomagoláson többnyire a csoportnév és a szín olvasható. Négy csoportot különböztetünk meg:

A török boglárkának nagy, sűrűn telt szirmú virága van. Korábban virágzik, mint a következő csoportok képviselői. A perzsa boglárka virága nagy, egyszerű vagy félig telt szirmú. A francia boglárka lazán telt szirmú virágokat hoz. A bazsarózsás boglárka szirmai szintén lazán helyezkednek el egymás mellett. Valamennyi csoport közül ez virágzik a legtovább.

A virág az arany, a rózsaszín, a narancs, a sárga, a piros és a fehér szinte valamennyi elképzelhető árnyalatában pompázhat.

Boglárka virág

Ázsiai boglárka gondozása

Az ázsiai boglárka egyszerűen gondozható növény. Virágai áprilistól júniusig nyílnak, melyek vágott virágnak alkalmasak. Kártevőkkel szemben ellenálló. A boglárka napos, védett helyen fejlődik a legszebben. Jó vízáteresztő talaj igényel mely legyen tápanyagban és humuszban is gazdag. Túlságosan száraz vagy sovány talajban a boglárka nem virágzik megfelelően.

Kora tavasz – ültetés

A boglárkagumókat február és április között ültessük el, majd bőségesen öntözzük meg. Ezután már ne locsoljuk, míg meg nem jelennek az első hajtások.

Tavasz és nyár – gondozás

A virágzási szakaszban rendszeresen öntözzük. Egy-két heten-te trágyázzuk NPK (nitrogén, foszfor és kálium tartalmú) trágyával. Virágzás után hagyjuk elfonnyadni a leveleket.

Kora ősz – teleltetés

Vegyük ki a gumókat a földből. Szárítsuk meg őket, távolítsuk el róluk a leveleket, és télire tegyük őket hűvös, száraz helyre.

Boglárka ültetése

Ha a talajjal kapcsolatos igényeit kielégítjük, a boglárka folyamatosan virágzik. Virágágyásba vagy szegélynövényként csoportosan ültessük. Vidám színeivel így érhetjük el a legszebb hatást. Virágládába vagy dézsába főleg a törpe fajok alkalmasak. A magas szárúak támasztékot igényelnek, ez pedig rendszerint nem szép látvány. A boglárka gumója nem télálló. Kora ősszel ki kell ásni, és tavaszig hűvös, száraz helyen tárolni.

Boglárka ültetése

Ültetés lépései

1. Már ősszel javítsuk fel a talajt a boglárkáknak: lazítsuk fel, forgassunk bele érett trágyát vagy komposztot.

2. Kora tavasszal dolgozzunk a földbe egy kevés csontlisztet. ültetés előtt tegyük a gumókat két órára kézmeleg vízbe.

3. A gumót kb. 5 cm mélyre ültessük úgy, hogy a „karmok” lefelé mutassanak. Öntözzük meg. A tőtávolság 20-25 cm legyen.

4. A növekedési szakaszban 1-2 hetente trágyázzuk. A boglárka nagyon tápanyagigényes.

5. Amint az első hajtások megjelennek, rendszeresen öntözzük a növényt. Virágzás után lassanként hagyjuk el az öntözést.

Ha elfonnyadtak a levelek, ássuk ki a boglárkagumókat. Távolítsuk el a leveleket, a gumókat pedig tároljuk hűvös, száraz helyen.

Növényvédelem

A gyökérrothadás következtében a boglárkagumó elrothad és a növény elhal. Ezt a betegséget rendszerint az ültetés utáni túlzott öntözés okozza. Ezért ültetés után egy alkalommal alaposan öntözzük meg a növényt, legközelebb azonban csak akkor, ha megjelennek az első hajtások.