Kerti növények

Babarózsa fa és bokor

A babarózsa bokor vagy fa, telt virágával és kecses formájával díszíti a kertet.

Babarózsa (Prunus triloba)

A babarózsa sok más, a Prunus nemzetségbe tartozó fajhoz hasonlóan Kelet-Ázsiából származik, és az egyik legszebb tavasszal virágzó cserje. A virágkötők előszeretettel használják rózsaszín virágokkal borított hajtásait csokrok vagy virágdíszek készítéséhez.

A babarózsát (Prunus triloba) bokorként vagy magas törzsre oltva kis faként árusítják, amely akár 3 m magasra is megnő. Ovális, élénkzöld levelei 8 cm hosszúak. Kérge vörösesbarna vagy feketés árnyalatú. Rózsaszín, telt virágai márciustól áprilisig nyílnak. Ha a már elvirágzott hajtásokat májusban a felükre visszavágjuk, a következő évben különösen hosszú virágos hajtásokra számíthatunk. Ha nem olyan fontos a gazdag virágzás, de szeretnénk természetes formájú bokrot nevelni, csak ritkítást végezzünk az ágak között.

Faiskolákban többnyire két fajtáját árusítják: a ‘Cherubino’ az alapfaj virágzását két héttel megelőzve rendkívül gazdagon virágzik, a ‘Rosenmund’ erősebb növekedésű, 3 m magasra növő, és az alapfajnál ugyancsak két héttel korábban virágzó fajta.

babarózsa fa

Babarózsa ültetése

A babarózsa egymagában ültetve érvényesül a legjobban, hiszen nagyon dekoratív növény. Terasz mellett általában megfelelő életfeltételekre talál, és feltűnő színfolt lehet. A bejárat közelébe ültetve kellemes fogadtatást nyújt a vendégeknek. Belső udvarban gyengébb növekedésének köszönhetően jól alkalmazhatjuk. Gyepbe ültetve örökzöld háttérnövények előtt fokozottabban érvényesül a rózsaszín virágok színe. Nagyobb méretű dézsában néhány évig megfelelően fejlődik; a teraszt vagy az erkélyt díszíthetjük vele.

Gyengébb növekedésének köszönhetően a babarózsa a kisebb kerteknek is kedvelt növénye. Különösen szép összeállítást alakíthatunk ki, ha a bokor tövéhez más kora tavasszal nyíló virágokat ültetünk.

Hogyan ültessük?

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ássunk a gyökérlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt, és keverjünk a talajhoz komposztot.

2. Helyezzük az előzőleg beáztatott földlabdát a gödörbe Úgy, hogy felső síkja talajszintbe kerüljön. Bontsuk ki a takarószövetet.

3. Verjünk be a földbe a gyökérlabda mellé egy kárát olyan mélyre, hogy ne érje el a koronát. A gyökerek köré töltsünk földet.

4. Tapossuk meg a talajt annyira, hogy a tő körül tányér alakuljon ki. A törzset nyolcashurokkal kössük a karóhoz.

5. Jól öntözzük meg a növény körül a talajt, majd komposzttal vagy lombbal takarjuk, így hűvös és nyirkos marad.

Erdő közeli kertben vadrágás ellen védjük a törzset henger alakban a talajba süllyesztett dróthálóval,

Gondozás

A babarózsa márciustól áprilisig virágzó bokros fa. Virágai akár vágott virágként is szépen mutatnak. A napos helyet kedveli, de a forró déli órákban enyhe árnyék vetüljön rá. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel, amely lehet meszes, de ne legyen túlságosan száraz.

Tavasz, a gondozás szempontjából az ültetéshez és metszéshez kedvező időszak. A már begyökeresedett babarózsa tövéhez szórjunk komposztot. Távolítsuk el az elhalt vagy keresztben növő ágakat. Az oltott egyedeknél tegyük szabaddá a vad hajtásokat, és a törzs közelében vágjuk le őket. Ahhoz, hagy a bokor a következő évben különösen hosszú, virágzó hajtásokat hozzon, az elnyílt ágakat a felükre vágjuk vissza. Különben csak ritkítást végezzünk.

Nyáron az öntözésre kell odafigyelnünk. Száraz időben alaposan locsoljuk.

Az őszi időszak szintén kedvező ültetési időszak. A tő köré érdemes talajtakaró anyagot szórnunk.

Kártevők és betegségek

A hajtáscsúcsszáradást a moníliagomba okozza. A virágok hirtelen fonnyadni kezdenek, majd sokáig elszáradva lógnak a hajtásokon. A hajtáscsúcsok elhalnak. A fertőzött ágakat erősen metsszük vissza. Alaposan öntözzük és trágyázzuk meg a növényeket.