Banán kalóriatartalma: Édes energiaforrás

A banán világszerte népszerű gyümölcs, melyet nem csak finom íze, hanem táplálkozástani értékei miatt is sokan kedvelnek. A banán édes ízét fruktóz és szacharóz cukrok adják, amelyek a szervezet számára könnyen hasznosítható energiát biztosítanak. De vajon pontosan hány kalória rejlik egy banánban?

Banán kalóriatartalom

Egy közepes méretű, körülbelül 120-150 grammos banán kalóriatartalma átlagosan 105-120 kalória körül mozog. Természetesen a pontos kalóriamennyiség a gyümölcs méretétől és érettségétől is függ.

Tápanyag-összetétel

A banán nem csupán kalóriákat tartalmaz. A kalóriák mellett rengeteg hasznos tápanyagot is hordoz:

  • Szénhidrát: A banán szénhidráttartalma elsősorban cukrokból és rostokból áll. Egy közepes méretű banánban körülbelül 27g szénhidrát található, melyből 14g cukor és 3g rost.
  • Fehérje: Banánban kevés fehérje található, átlagosan 1-1,5g egy közepes darabban.
  • Zsír: A banán alacsony zsírtartalmú gyümölcs. Egy közepes méretű banánban kevesebb mint 0,5g zsír van.

Ezen kívül a banán gazdag káliumban, B6- és C-vitaminban, valamint mangánban és magnéziumban.

A banán diétás szempontból

Bár a banán magasabb kalóriatartalmú a legtöbb más gyümölcshöz képest, tápanyagokban gazdag, így remek választás lehet egészséges táplálkozás esetén. Rosttartalma miatt segíthet a jóllakottság érzésének elérésében és fenntartásában.

Azonban fontos odafigyelni a mértékletességre, különösen, ha valaki kalóriaszegény étrendet követ. A banánban található cukrok hozzájárulnak a gyümölcs kalóriatartalmához, ezért túlzott fogyasztása növelheti a napi kalóriabevitelt.

Összefoglalva

A banán édes, finom és tápláló gyümölcs, mely jó forrása lehet energiának és hasznos tápanyagoknak. Mindig figyeljünk az adagméretre és élvezzük a banánt mértékkel, kiegyensúlyozott étrend részeként.