Kerti növények

Bársonyvirág és büdöske

A bársonyvirág mutatós nyári színei felvidítják a virágágyást.

Bársonyvirág (Tagetes)

A bársonyvirág – más néven büdöske – sárga, narancssárga, piros vagy barnás virágai jellegzetes illatot árasztanak. Fajtáit három fő csoportba soroljuk:

A nagy büdöske (Tagetes erecta) gömb alakú, telt szirmú virágainak átmérője meghaladja a 10 cm-t. A magas fajták 1,2 rn, az alacsonyak 50 cm magasra nőnek.

Az kis büdöske (Tagetes patula) különösen elterjedt fajta. Az előbbinél kisebb, 3 cm átmérőjű virágai egyszerűek vagy telt szirmúak, gyakran kétszínűek. Akadnak köztük magas (60 cm-es) és alacsony (30 cm-es) változatok.

A rendkívül kecses, legfeljebb 30 cm magas törpe bársonyvirág (Tagetes tenugolia) fészkes virágai kicsik és egyszerűek, levelei finoman szárnyaltak. Más növényekkel társítva nagyon mutatós.

Bársonyvirág (Tagetes)
Bársonyvirág (Tagetes)

 

Bársonyvirág ültetése

A bársonyvirág szinte minden talajban jól fejlődik, ha sok napfényt kap. Az ágyások a bársonyvirág hosszú virágzási idejének köszönhetően egész nyáron meleg színekben ragyognak. Míg az alacsony fajták aljnövénynek vagy ágyások előterébe ültethetők, a magasabbak inkább középre vagy a háttérbe illenek. A bársonyvirág erkélyládában és ágyásban egyaránt jól érzi magát, őszig virágzik.

Ültetés lépései

1. A bársonyvirágot május végén ültessük el. Körül-belül 20 cm mélyen lazítsuk fel a talajt, és dúsítsuk komposzttal.

2. Ássunk a gyökérlabdánál valamivel nagyobb ültetőgödröt. Óvatosan vegyük ki a palántákat a cserépből.

3. A palántákat olyan mélyre ültessük, ahogyan a cserépben voltak. Alaposan nyomkodjuk le körülöttük a földet.

4. Gyenge vízsugárral bőven öntözzük meg a növényeket. Takarjuk főként a homokos talajt szalmával.

5. Rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal csípjük le a szárat, hogy új virágok képződjenek.

Hagyjuk a virágokat a száron, amíg kifejlődnek a magok. Szárítsuk meg a virágokat, majd szedjük le a magokat, és tároljuk őket borítékban.

Gondozása

A bársonyvirág vagy büdöske egy  egyszerűen gondozható egynyári növény. Májustól októberig tart a virágzási ideje. Vágott virágnak alkalmas. A bársonyvirág teljes napfényben fejlődik a legjobban. A legtöbb fajta egész nyáron virágzik. A bársonyvirág szinte minden talajon jól érzi magát, de a nyirkos, nehéz földet nem kedveli.

Kora tavasz – magvetés

Vessük a magokat február-márciusban vetőtálakba, tőzegcserepekbe vagy préselt tőzegtablettába. Állítsuk az edényeket világos, meleg helyre.

Késő tavasz – ültetés

Eddzük a magoncokat májusban egy hétig tegyük ki őket nappal árnyékos helyre a szabadba. Május végén végleges helyükre ültethetjük a növényeket. Tegyünk az ágyásra takaróréteget.

Nyár – visszavágás és trágyázás

Csípjük le az elnyílt virágokat, és négyhetente trágyázzunk.

Ősz – felszedés

A bársonyvirágot a fagyok beálltakor húzzuk ki az ágyásból, és komposztáljuk.

Növényvédelem

A bársonyvirág ellenáll a betegségeknek, de sajnos a csigák kedvelt tápláléka. Védekezzünk csigahálóval a kártevők ellen, vagy állítsunk fel sörcsapdákat.