Kerti növények

Borbolya, ellenálló bokor szúrós tövisekkel

Az erőteljes felépítésű borbolya egyszerre védi és díszíti a kertet.

Jellemzői, fajtái

A borbolya több fajtáját érdemes a kertben tartani. Ezek mind jól nyírható, tüskés bokrok. Májustól júniusig hozzák részben kellemetlen illatú virágcsomóikat, szeptembertől pedig hosszúkás terméseket érlelnek. A virágok táplálékot szolgáltatnak a méheknek és az egyéb rovaroknak; a sűrű, tüskés hajtások védelmet nyújtanak a madaraknak.

A borbolya szép sövény lehet. Jól viseli a metszést, és tüskéivel távol tartja a betolakodókat

Japán borbolya

A japán borbolya (Berberis thunbergii) az egyetlen lombhullató faj. Függőlegesen növekszik 1,5 m-es magasságig, ágai enyhén lehajlanak. Sötétzöld, tojásdad levelei ősszel skarlátvörösre színeződnek. Pirosas-sárga virágai erős illatot árasztanak, 8 mm hosszú termései korall-pirosak. Említésre méltó fajtái a vörösesbarna lombú, ősszel élénkpiros ‘Atropurpurea’, a mindössze 0,3-0,5 m magas törpe változat, az ‘Atropurpurea Nana’, a szintén vörös lombú, de 4 m magasra is megnyúló ‘Red Chief’ és a lassan növő, aranysárga levelű ‘Aurea’.

Japán borbolya (Berberis thunbergii)

Puszpánglevelű borbolya

A puszpánglevelű borbolya (Berberis buxifolia) az összes alább felsorolt fajhoz hasonlóan örökzöld. Gyakori fajtája, a ‘Nana’ terebélyesen fejlődik, magassága csupán 0,3-0,5 m. Ritkán nyílik (néha élénk narancsvörös virágokat hoz), és alig érlel termést.

Ezüstös borbolya

Az ezüstös borbolya (Berberis candidula) terebélyes, gömb alakú, mindössze 0,6 m magas, ugyanakkor 1 m átmérőjű törpecserje. Harang alakú virágai sárgák és illatosak, termései kékek.

Julián-borbolya

A Julián-borbolya (Berberis julianae) terebélyes cserje, amely 3 m magasra nőhet. Sötétzöld, lándzsa alakú levelei 10 cm hosszúak is lehetnek. Enyhe illatú virágai feltűnő sárga színűek, termései kékesfeketék.

Bibircses borbolya

A bibircses borbolya (Berberis verruculosa) hajtásai lefelé ívelőek, kérge szemölcsös, magassága elér-heti az 1,5 m-t. Nagyméretű virágai aranysárgák, termései feketék.

Borbolya gondozása

A borbolya májustól júniusig virágzik, virágai enyhe illatúak. Termése szeptembertől terem. Néhány faj örökzöld. Kedvelik a madarak. Napon és félárnyékban egyaránt jól fejlődik. Az örökzöld fajok félárnyékot igényelnek. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. A japán borbolyát kivéve valamennyi faj elviseli a meszet.

Tavasz – ültetés, gondozás

Ültessük el a borbolyát. Takarjuk a talajt lombbal vagy komposzttal. Távolítsuk el az árnyékolást az áttelelt örökzöld növényekről. Vágjuk ki a törött és az elhalt hajtásokat minden fajról. Nyírjuk meg a lombhullató növényekből készült sövényeket.

Nyár – gondozás és metszés

Tartós szárazság esetén öntözzük a borbolyát. Június végétől nyírjuk meg az örökzöld sövényeket.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Szintén kedvező ültetési idő. Öntözzünk, és takarjuk a talajt. A téli napsugárzás ellen takarjuk be az örökzöld növényeket zsákvászonnal.

A borbolya minden faja jól viseli a fiatalító metszést. Vegyük ki a túl sűrűn növő, gyenge hajtásokat, az erősebbeket pedig vágjuk vissza.

Borbolya ültetése

A borbolya nagyon egyszerűen gondozható, sokoldalúan használható növény. A japán borbolya az egyetlen faj, amely erősen meszes talajon klorózisra hajlamos. Ha egymagában áll, elegáns formája, virágpompája és terméseinek szépsége különösen jól érvényesül. A borbolya tökéletesen illeszkedik a cserjecsoportba. Az előtérbe ültetett piros lombú fajok és fajták színt visznek az összeállításba. Nyírott és nyíratlan sövénybe egyaránt ültethető. Nagyméretű edényben vagy dézsában minden gyengébb felépítésű faj jól fejlődik. Ezek a szárazságot is elviselik.

Ültetés lépései

1. Ültetési idő: tavasz vagy 1 ősz. Ássunk a gyökérlabdánál legalább kétszer nagyobb ültetőgödröt.

2. Óvatosan vegyük ki a konténerből az előzőleg alaposan megöntözött gyökér-labdát. Szükség esetén vágjuk fel az edény oldalát.

3. Tegyük a földlabdát az ültetőgödörbe; a teteje talajszintben legyen. Töltsük vissza a komposzttal feljavított földet, és tapossuk le.

4. Készítsünk öntözőtányért a növény köré. Alaposan öntözzük meg a cserjét, hogy az üregek összezáródjanak a talajban.

5. Takarjuk komposzttal a tő környékét. Ősszel terítsünk a növény köré 10 cm vastag rétegben aprított fakérget vagy lombot.

Növényvédelem

A lisztharmat elsősorban nyirkos időben támad. A levelek színét és fonákját, valamint a hajtásokat fehéres gombabevonat lepi el. Védekezésre többnyire nincs szükség, de erős fertőzés esetén permetezzünk biológiai gombaölő szerrel.