Kerti növények

Ciklámen; pillangószerű virágok tarka levelek felett

Az erdei cikláment finom rajzolatú levelek és bóbitás virágok jellemzik.

Ciklámen (Cyclamen)

A ciklámen kerti változatai rendkívül hasonlítanak egymásra. Gumóik vastagok, kerekdedek vagy cipó alakúak. Szaponint tartalmaznak, amely az emberre mérgező.

Leveleik különféle alakúak, felszínük általában sötétzöld, sajátságos ezüstszürke rajzolattal, fonákjuk vörösesbordó. A fajokat és fajtákat leveleik alapján különböztethetjük meg a legkönnyebben.

A fehér, rózsaszín vagy kárminvörös virágokat a visszahajló szirmok teszik különlegessé. A virágzási idő alapján megkülönböztetünk tavaszi és őszi virágzású fajokat.

A tavaszi virágzású fajok közé tartozik a februártól áprilisig virágzó, jól ismert kis-levelű ciklámen (Cyclamen coum). Télálló, de korán megjelenő virágai könnyen elfagyhatnak. Ugyancsak tavasszal, márciustól májusig virágzik a tavaszi ciklámen (Cyclamen repandum), amelynek fogazott szélű levelei szív alakúak.

Ősszel, szeptembertől októberig virágzik a borostyán-levelű ciklámen (Cyclamen bederifolium), amely télen is megtartja márványmintás zöld lombját, de levelei nyáron visszahúzódnak. További ősszel nyíló faj az erősen fagyérzékeny kis-ázsiai ciklámen (Cyclamen cilicium) és a török ciklámen (Cyclamen mirabile).

Ciklámen ültetése

A ciklámenek virágzásuk idején enyhén nyirkos talajt igényelnek, egyébként más növények enyhe árnyékában, védett helyen, száraz talajon érzik jól magukat. A házfal tövében lévő árnyékos ágyásban a szép rajzolatú levelek a talajtakarásról, a virágok pedig a díszítésről gondoskodnak. A ciklámenek árnyas sziklakertekben is kedvelt növények. Cserjések peremén, bokrok védelmében főként a korai virágzású kislevelű ciklámen terjed el könnyen.

Ültetés menete

1. Az ültetés ideje fajtól függően április vagy augusztus-szeptember. Készítsük elő az ültetés helyét, és 20 cm mélyen emeljük ki a talajt.

2.  Az ültetőgödör alján lazítsuk fel a talajt, majd terítsünk rá 5 cm vastagságban kavicsot, hogy biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést.

3. Töltsünk a gödörbe komposzttal és szerves trágyával elkevert földet. A savanyú talajt javítsuk mésszel.

4. A gumókat gyökerükkel lefelé ültessük el hármas-ötös csoportokban, egymástól 10 cm távolságra, 5-10 cm mélyre.

5. Töltsünk rájuk földet, és alaposan öntözzük meg őket. Takarjuk be földdel azokat a gumókat, amelyeket a fagy kinyomott a talajból.

A ciklámennek nincs szüksége különösebb tápanyag-utánpótlásra. Tavasszal terítsünk komposztot a frissen kihajtott tövek köré.

Ciklámen gondozása

A ciklámen egyszerűen gondozható hagymás növény. Februártól májusig vagy szeptembertől októberig virágzik. A ciklámen gumója mérgező. A ciklámen leginkább a félárnyékos helyet kedveli. A kis-ázsiai ciklámen valamivel több napfényt is elvisel.  Jó vízáteresztő, könnyű, humuszos talajt kedveli. A savanyú talajt algamésszel semlegesítsük.

Késő nyár – ültetés és gondozás

A tavasszal virágzó fajok gumóit ültessük el kora ősszel, mihelyt beszerezhetők. A virágzó növényeket szárazság idején öntözzük.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Az ősszel virágzó fajok gumóit csak tavasszal lehet beszerezni. Vásárlás után minél előbb ültessük el őket. Kora tavasszal minden évben terítsünk komposztot a meggyökeresedett gumók köré.

Késő ősz – fagyvédelem

Sok fajta nem teljesen télálló, ezért a beültetett gumókat takarjuk lombbal vagy rőzsével. Fagyveszély esetén takarjuk le a kihajtott növényeket.

A ciklámen virágai fagyérzékenyek, ezért fagyveszély esetén takarjuk be éjszakára könnyű fóliával.

Növényvédelem

A szürkepenész (Botrytis) gombabetegség. A száron, a levélen és a virágon barna foltok jelennek meg, majd a fertőzött részek elszáradnak. Ezt követően penészbevonat képződik a növényen. Távolítsuk el az elhalt részeket, mert a fertőzés továbbterjedhet.