Kerti növények

Császárkorona hagyma virágoztatása

Császárkorona bemutatása

A császárkorona (Fritillaria imperialis) terasz dísznövényként nem nevezhető egyértelmű áldásnak, hiszen a növény kétségtelenül fenséges megjelenésű ámde az egész testéből  – a virágokból, a levélzetből és a 15 cm széles hagymákból – meglepő „illat” árad, amelyet hasonlítottak már mindenhez, például a pézsma-, a görény-, a fokhagyma- és az ázott szőr által kibocsátott szaghoz.

A császárkorona a liliom-félék családjának igazán igazán fenséges tagja. A koronáján megjelenő leveleket -, amelyekről a köznapi elnevezése származik  – a virágok csoportja fölött hordozza. A növények fantasztikus látványt nyújtanak ha, nagy tömegben ültetjük össze őket, vagy ha két szép példányt állítunk a bejárati ajtó mellé.

A növény ültetési helyét jól meg kell választani, hiszen 1,2 méter magasra nő, ezért elég nagy tartóra van szüksége.

Császárkorona gondozása

Az Indiából, Afganisztánból és Iránból származó császárkorona meglepően jól tűri a fagyot. Hüvös helyen a szabadban virágzik a legszebben. A császárkoronát olyan helyre tegyük, ahol a nap nagy részében napfény éri.

A ládában nevelt növényt alaposan öntözzük meg, majd a következő locsolással várjunk, amíg a földje majdnem teljesen kiszárad. Amikor a levelek sárgulni kezdenek, hagyjuk a talaját kiszáradni, és a következő őszig ne is öntözzük. Tavasszal kezdjük el tápoldatozni a növényt, amíg az új hajtások megjelennek. Foszforban gazdag általános szobanövény tápoldatot használjunk.

császárkorona virág
A császárkorona elbűvölő narancs-sárga virágai a koronát alkotó levelek alatt csüngenek.

Császárkorona hagyma ültetése

A hagymákat ősszel ültessük el szabad földbe vagy cserépbe. A hagymákkal óvatosan bánjunk ültetéskor. A talajhoz a mennyiséggel arányosan keverjünk 1/3 rész nagyszemcsés homokot. A császárkorona olyan földet kedvel, amelynek pH értéke 6,0 és 7,0 között mozog. A hagymákat egymástól 23-38 cm távolságra és 20 cm mélyre ültessük egy durvaszemcsés homokból képzett ágyásba. A hagymákat takarjuk be homokkal és csak ezután tegyünk rá földet.

A császárkorona nem szereti, ha bolygatják, mégis, nyáron, miután a levelei elszáradtak, a hagymákat három évenként ki kell emelni és szét kell választani.

császárkorona hagyma
császárkorona hagyma

Növénybetegségek

Vírusok: csak jó minőségű hagymákat szabad vásárolni, mert a Liliom-félék családja sokféle vírusos betegségre hajlamos. Botritisz: használjuk a megfelelő gombaölő szert, ha a szürkepenész felültné a fejét.