Kerti növények

Cserjés margaréta, margitvirág

Cserjés margaréta

A cserjés margaréta (Chrysanthemum frutescens), vagy cserjés margitvirág a Kanári-szigetekről származik ez a szép, kerti ágyásban, erkélyen és szobanövényként egyaránt közkedvelt növény. Bokros évelő, de a fagyra érzékeny, vagyis ha a szabadban neveljük, egynyáriként kezelendő. Enyhébb éghajlatú országokban a szabadban is áttelel, és ha virágládában tartják, tavasszal csak átültetést és kisebb karbantartást igényel.

Sokan virágzáskor vásárolnak Chrysantemum-ot: a virágos példányok helyett inkább bimbósat válasszunk, hogy a lehető legtovább élvezhessük a virágzást. A margarétáéhoz hasonló virágokat a virágzási időszak alatt kisebb megszakításokkal hozza a növény. A szabadba kiültetve szépen mutatnak a hosszúszárú margitvirágok; tövükhöz alacsonyabb termetű növényeket ültethetünk. Ha nem tudjuk átteleltetni és kora tavasszal tőről hajtatni a növényt, dobjuk ki, ha elvirágzott.

Cserjés margaréta gondozása

A cserjés margaréta számára éjszaka minimum 4°C, nappal legfeljebb 20°C hőmérsékletet kell biztosítanunk. A szabadban állítsuk közvetlen napfényre, szobában pedig olyan helyre, ahol napi négy órán keresztül bőségesen éri fény. Öntözzük bőségesen, a növény helyétől függően: a kifejlett, virágzás előtt álló példányok gyökérrendszere kiterjedt, úgyhogy nagyon kevés „fölös” földjük marad a víz tárolására. Meleg időszakban napi két alkalommal is szükség lehet öntözésre.

A levegő páratartalmával szemben nem igényes: törekedjünk rá, hogy víz ne kerüljön a növény tövéhez, mivel a sűrűn álló szárak között gondot jelenthet a rothadás és a (szürkepenész). A folyamatos virágzás fenntartása érdekében kéthetente tápoldatozzuk általános növénytáppal.

Ha dekoratív virágtartóba szeretnénk beültetni, a stabilitást növelő súlytöbblet érdekében földalapú ültetőközeget használjunk, a talaj felszíne és a virágtartó pereme között hagyjunk kb. 8 cm-es távolságot, hogy nagyon száraz időszakokban öntözéskor el-áraszthassuk a növényt.

Ezeket a meglehetősen életrevaló növényeket lehetőleg megfelelően stabil virágtartóba ültessük, és tartsuk szélvédett helyen. Függőkosárba is szokták ajánlani, de alulról nem érvényesül igazán, sokkal szebben mutat, ha nagyméretű dekoratív vályúba vagy kerek tartóba ültetjük. Kimondottan jól illik mázatlan cserépedénybe is. A rengeteg apró virágot kellemesen egészíti ki a csipkés levélzet.

Növényvédelem

A növényre igen sokféle általános kártevő jelent veszélyt, de léteznek kizárólag a krizantémokra jellemző problémák is: a megvásárlást követően hajtsunk végre megelőző jellegű rovar- és gombaölő programot. Ha ennek ellenére további problémák jelentkeznek, a legjobb, ha kidobjuk a növényt.