Szobanövények

Elefántláb (buzogányfa)

Ha szeretnél egy igazán egyedi növényt, akkor az elefántláb lehet az egyik megoldás.

Elefántláb jellemzői

A közönséges elefántláb (Nolina recurvata) vagy más néven buzogányfa, Mexikó és Texas száraz régióiban őshonos. A törzs idővel megnyúló felső része keskeny, csavarodó levelekből álló zuhatagban végződik. Az akár az 1,2 m hosszúságot is elérő levelek örökzöldek, de – más örökzöldekhez hasonlóan – a növény növekedésével párhuzamosan folytonosan cserélődnek. Sokáig nem hullanak le a törzsről azt követően, hogy megbarnulnak és elhalnak.

A törzs alulsó tönkje valójában vízraktározó szerv: a buzogányfát egyaránt sorolják a pozsgások és a leveles szobanövények közé. Magassága akár a 10 métert is elérheti, de mivel a lakásban nagyon lassan nő – évente kevesebb mint 2,5 cm-t – ez ritkán jelent problémát.

Elefántláb gondozása

Bár a buzogányfa a 7 C-os hideget is elviseli, a 10 °C (télen) és 21 °C (nyáron) közötti hőmérsékleti tartományban érzi magát a legjobban. Szabadföldi növényként megfelelő fejlődésének legfőbb feltétele a bőséges napfény. Kedveli a közvetlen fényt, de világosra festett falfelületről visszaverődő fényben is jól növekszik.

A növekedési időszakban bőségesen locsoljuk – nyáron hetente legalább háromszor – és tartsuk a földjét nyirkosan. Télen két öntözés között hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni. Noha a buzogányfa jól bírja a szárazságot, törekedjünk rá, hogy kellő mennyiségű víz biztosításával megelőzzük a szár elfonnyadását.

A legtöbb pozsgás jellegű növényhez hasonlóan a magas páratartalom nem létszükséglet. Kánikulában a növényt permetezni kell, hogy levélcsúcsai el idő előtt el ne száradjanak. Míg a levelek nedvesek, óvjuk a növényt a közvetlen napsugárzástól.  A növekedési időszakban havonta tápoldatozzuk a beállt növényeket általános szobanövény-trágyával.

Csak akkor ültessük át, ha kinőtte a cserepét: az elefántláb gyökere kis cserépben is jól megél, és a növény nehezen viseli, ha háborgatják. Használjunk jő vízelvezetésű virágföldet, ügyelve rá, hagy a gyökerek egyáltalán ne érintkezzenek a levegővel. A megadott hőmérsékleti tartományon belül a növény a nyári hónapokban a terasz vagy előkert mutatós dísze lehet. A nagyobb növényeket érdemes hordozható edénybe ültetni.

Buzogányfa betegségei

Figyeljük, hogy nem támadták-e meg a növényt a pajzstetvek (a levelek fonákját pettyező barna korongocskák alatt megbújó rovarkártevők) vagy a gyapjastetvek (vattaszerű ragacsos anyagba burkolózó apró élősködők). Mindkét faj a növényi nedveket szívogatja, és lassanként elpusztítja a növényt. Denaturált szesszel átitatott vattával távolíthatjuk el őket.