Menu

Fóbiák: Hogyan győzzük le?

A fóbia a szorongás egyik formája, egy intenzív, irracionális, minden valóságos okot nélkülöző félelem. A pánikrohamtól eltérően a szorongás csak akkor tör rá a fóbiás betegre, amikor szembekerül azzal, amitől fél.

A fóbiás beteg gyakran aggódik, hogy megalázó helyzetbe kerül, ha mások látják a reakcióját, ezért kerüli azokat a szituációkat, amelyek érzése szerint félelmet kelthetnek benne, s ez még tovább erősíti a tüneteket. A félelem kerülése miatt a beteg életén eluralkodik az óvatosság.

Hogyan lehet legyőzni a félelmet?

A félelem mindennapos dolog, de ha valaki egy egyszerű, megszokott tárgytól vagy helyzettől fél, s emiatt próbálja távol tartani magát ezektől, akkor feltétlenül segítségre szorul.

A fóbiát általában viselkedésterápiával kezelik. A terápia során a beteg fokozatosan szembesül a félelmeivel, elemezve a történéseket és azt, hogy ő mitől tart, majd a pszichológus segítségével újraprogramozza ezeket a téves előérzeteket. A pszichoterápia során a következő stratégiákat sajátíthatja el a páciens:

  • Nyugtató eljárások: légzéstechnikák, izom-feszítés és -lazítás, vizualizáció.
  • Kartonlapok, amelyek segítségével a beteg tudatosíthatja a testi érzeteit. Amikor megijed, ezekre a lapokra le kell írnia, mit érez: pl. „Nem kapok levegőt” vagy „Azt gondolom, hogy el fogok ájulni.”
  • Konfrontálódás a félelemmel: először egy olyan ember társaságában, akiben a beteg megbízik. Át kell élnie a félelmet, olyan hosszú ideig maradni a szituációban, ameddig csak lehet, a tanult stratégiák alkalmazásával. Ezek után le kell jegyeznie az érzéseit, értékelve a félelem intenzitását egy 1-től 10-ig terjedő skálán. Beszéljen arról, írja le, hogy a következő konfrontáció során mit szeretne elérni.

Tömegiszony

A tömeg – sok ember rémálma –  agorafobiát, ochlofóbiát, megalázottságtól és megszégyenítéstől való félelmet, klausztrofóbiát válthat ki. Ezek a szorongások gyakran azzal a félelemmel függnek össze, hogy valami szörnyű dolog fog történni.

Gyakori fóbiák listája

A fóbia sokféle formában megnyílvánúlhat, és mindegyiknek más az elnevezése.

Agorafóbia: tériszony, beteges félelem nyitott térben, egyedülléttől vagy nyilvános helyeken.

Klausztrofóbia: szűk, zárt térben jelentkező beteges félelem.

Ochlofóbia: tömegiszony, beteges félelem a tömegtől/tömegben.

Hidrofóbia: víziszony.

Akrofóbia: beteges félelem a magasságtól.

Arachnofóbia: beteges félelem a pókoktól.

Gatofóbia: beteges félelem a macskáktól.

Nyctofóbia: beteges félelem az éjszakától/éjszaka.