Szobanövények

Fokföldi ibolya, akár nőnapra is

Az egyszerű, de annál változatosabb fokföldi ibolya, mely akár nőnapra is tökéletes választás.

Fokföldi ibolya jellemzése

A Fokföldi ibolya vagy afrikai ibolya (Saintpaulia lonantha) – a növénynek több ezer különböző változata ismeretes – húsos, bársonyos levelei laposan terülnek szét, apró, de színpompás virágainak közepén pedig élénksárga portokok (porzószálak) találhatók.

A 2,5 cm széles virágok 5 csillag alakban elhelyezkedő ibolyaszínű sziromból állnak, de léteznek vörös, fehér, rózsaszín, kék, illetve kétszínű változatok is. A 13 cm hosszúra megnövő szárak végén elhelyezkedő virágok akár 8 virágból álló ernyőszerű virágzatot alkotnak.

A múlt-századunk húszas éveiben Tanzánia tengerparti részéről importált afrikai ibolya termesztése kezdetben nem volt könnyű. Az újabb változatok már ellenállóbbak, és könnyebben virágoznak, akár többször is, az év nagyobbik részén keresztül.

Fokföldi ibolya igényei

A növény a 15-21 °C közötti átlaghőmérsékletet kedveli, de télen legalább 20 °C-ot igényel. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változásoktól; ne tartsuk közel a fűtőtesthez.

Állítsuk a növényt világos helyre, de szűrt fényre. Télen keleti vagy déli fekvésű, nyáron nyugatra néző ablakba; a virágzás megindulásához 12-14 óra napfényre van szüksége. Csak akkor öntözzük, ha az földkeverék felszíne kiszáradt. Állott vizet használjunk, és kizárólag alulról öntözzük.

Magas páratartalmat igényel. Rakjuk körbe a cserepet nedves tőzeggel vagy állítsuk kavicstálcára. A virágzási szakaszban minden második öntözésnél káliumtartalmú műtrágyát, átültetést követően 4-6 héten keresztül nitrogéntartalmú műtrágyát használjunk a levélfejlődés elősegítésére, majd adjunk újra káliumos műtrágyát.

Az átültetést tavasszal végezzük, ha a növény a cserepet kinőtte, illetve ha a virágzás véget ért, két rész tőzeg, egy rész virágföld és egy rész sóder felhasználásával. Kéthavonta alkalmazzunk többszöri átmosó öntözést, hogy megelőzzük a gyökerek növekedését akadályozó sófelhalmozódást az ültetőközegben. Sötét helyiségben napi 12 órán keresztül felülről kb. 30 cm távolságból világítsuk meg növénynevelő lápával. A virágzás megindításához egyébként is használhatunk éjszaka mesterséges fényt.

Növényvédelem

Elszíneződött levelek – A sárgásbarna gyűrűket a leveleken a rájuk freccsent vízcseppek okozzák. A növényt alulról öntözzük vagy állítsuk vízzel telt edénybe.

Kimaradt virágzás – Fényhiány esetén a virágzás elmaradhat; ha a növényt túltápláljuk magas nitrogéntartalmú meztrágyákkal, ez a levelek erőteljes növekedését idézheti elő a virágzás rovására.

Lekókadó levelek – A túlöntözés és hőmérséklet-ingadozás levélrothadást idéz elő, amely más növényekre is átterjedhet. A beteg növényt elégetéssel semmisítsük meg.