Fűszernövények

Fokhagyma ültetése az őszi kertben

A fokhagyma régen a házikertek, veteményesek gyakori növénye volt, mára népszerűsége némiképp csökkent. Pedig a fokhagyma remekül passzol az egészségtudatos, reformkonyhához, és számos tradicionális magyar étel elmaradhatatlan fűszere. Érdemes hát idén ősszel újra teret adni neki kertünkben!

Fokhagyma ültetése, termesztése

Az ültetés egyik legjobb időpontja általában szeptember második fele és október vége közé esik. Fontos szabály, hogy a fokhagyma (Allium sativum) sosem kerülhet arra a helyre, ahol az előző évben is termesztettük.

A talaj előkészítését célszerű már az ültetést 2-3 héttel megelőzően elvégezni, lehetőleg sekélyen fellazítani, megmozgatni, de fontos, hogy aztán a föld kellően tömörödhessen, mire a gumók a földbe kerülnek. A fokhagyma ugyanis sűrű, kötött talajt igényel. A trágyázást viszont jobb ha hanyagoljuk, sőt a fokhagyma egyenesen kerüli a friss trágyát!

Az ősszel elvetett fokhagyma előnye, hogy nagyobb termést ad, mint a tavasszal ültetett. Ugyanakkor az őszi fokhagyma nem tárolható olyan jól, ezért érdemes csak annyit ültetni, amennyit a betakarítás után rövid időn belül fel is tud használni az ember. Így elkerülhető, hogy a termés egy része romlásnak induljon, mire elfogyasztanák.

Kétféle módon szerezhetünk be ültetéshez gumókat: az egyszerűbb és biztosabb, ha bolti dughagymát szerzünk be egy kertészeti szaküzletben vagy gazdaboltban. A másik lehetőség, hogy a háztartásban feldolgozásra vásárolt fokhagyma ép, egészséges gerezdjét használjuk fel szaporítóanyagnak. Ebben az esetben érdemes a fejeket 2-3 héttel az ültetés előtt hűtőbe rakni a sarjadzás serkentésére.

Fokhagyma termesztése
Fokhagyma termesztése

Az ültetés előestéjén vegyük ki a hűtőből és óvatosan bontsuk szét a fejeket gerezdekre, majd válogassuk ki a legfeszesebb, legépebb gerezdeket, ezek adnak majd erőteljes sarjakat. Fontos, hogy a héjat ne hámozzuk le róluk!

Egy fél kilogramm fokhagymából körülbelül 60-70 darab ültetésre alkalmas gerezdet lehet kinyerni. Ennyi fokhagyma-dugvány elültetésével egy átlagos család éves fokhagymaszükséglete bőven fedezhető.

A kiválogatott dughagymákat vagy gerezdeket másfél arasznyi sor- és 6-8 centis tőtávolságra célszerű elültetni. Az optimális ültetési mélység szintén 6-8 centiméter. Ügyeljünk az ültetés irányára, a dughagymákat úgy tegyük a földbe ahogyan eredetileg a hagymafejben helyezkedtek el. A fejjel lefelé ültetett gumók is ki fognak hajtani, de lassabban fejlődnek majd. Vetés után alaposan öntözzük be a területet.

Az őszi ültetésű fokhagyma 2-3 héttel korábban szedhető, mint a tavaszi – várhatóan jövő júniusban már betakaríthatjuk. A legideálisabb időpont, amikor a lomb barnulni, száradni kezd.