Zöldség - gyümölcsAktuális

5 titok, ami a sikeres földieper ültetést garantálja

A földieper termesztése nagyon egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy friss, egészséges gyümölcsöket neveljünk otthon.

Eper jellemzői

Az évelő földieper (Fragaria vesca) vagy szamóca természetesen nem zöldség, de a konyhakert csodálatos kiegészítője. Vegyes termesztés esetén a hagyma, a póréhagyma és a fokhagyma egyaránt visszaszoríthatják az epren megjelenő különböző gombás megbetegedéseket. A saláta, a veteménybab és a retek is remekül illik a földi eper ágyásába.

földieper

A nagy gyümölcsű kerti epernél (Fragaria x ananassa) választhatunk egyszer termő és folytontermő fajták között. Az egyszer termők, mint a ‘Honeoye’ kora nyáron hoznak bőséges termést, a folytontermők, mint a ‘Mara de Bois’ kis szünetekkel egészen őszig teremnek.
Az erdei szamóca vagy földieper (Fragaria vesca), mint pl. az ‘Alexandria’ alig képez indákat, így jól integrálható a zöldséges ágyásba, illetve cserépbe is ültethető. Egy egész hónapon keresztül ontja a kicsi és közepes, rendkívül ízletes termést. Érdekes variáns a csüngőeper a maga akár 40cm hosszú indáival, amelyeket ámpolnába lehet ültetni. A kúszó- vagy lugasszamóca 1,5 méteres hajtásokkal rendelkezik, és ezekkel kapaszkodik fel a karókra és a rácsokra.

Földieper ültetése, termesztése

Az eper a napfényt és a humuszban és tápanyagban gazdag, enyhén savanyú talajt kedveli. A kerti epret júliusban vagy augusztusban ültetjük, a többször termő fajtákat szeptember elejéig, az erdei szamócát tavasszal. A kerti epernek 25-30 cm tőtávolságra van szüksége, a szomszédos sorok között 50-60 cm legyen. A balkonládákban termő erdei szamócának elég a 15-20 cm távolság. Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy a szívlevelek maradjanak a felszínen, ne temessük be őket földdel. Az epret legalább négyévente ültessük át másik ágyásba.

Földieper ültetése
Földieper (Fragaria vesca) ültetése

Eper gondozása

Száraz időben öntözzük rendszeresen egészen kora őszig, mert a növény akkor hozza létre virágkezdeményeit a következő évre. A talajt gyakorta lazítsuk, és a legjobb, ha május közepén mulcsot is lerakunk. Ez később megvédi a termést a piszoktól és a rothadástól is. Erre ideális az olyan száraz anyag, mint a szalma vagy a japánfű. A kerti epernél az utolsó betakarítás után ajánlatos a régi levelek és az indák lemetszése. E művelet után ássuk el a növényt komposzttal vagy szerves trágyával.

Eper szedése

Az egyszer termő kerti eper május közepe és július között érik, a folytontermő júniustól októberig. Az erdei szamócát, a csüngő- és lugasepret május-júniustól októberig szüretelhetjük.