Gumós begónia, pompás színek egész nyáron

Díszítsük a teraszt és a virágágyakat gumós begóniával

Gumós begónia fajtái, jellemzői

A gumós begónia szőrös, barna gumójából puha, húsos hajtások bújnak elő, aszimmetrikus levelekkel és egész nyáron nyíló virágokkal. A gumós begónia virágai rózsára, kaméliára vagy szegfűre emlékeztetnek. Lehetnek fehérek, sárgák vagy narancsszínűek, de a piros minden árnyalatában is előfordulnak. Néhány fajta két színben virít. A gumós begóniákat felépítésük szerint csoportosíthatjuk. Vannak egyenes szárú és csüngő fajták. Az egyenes szárú csoporton belül jelentős különbségek figyelhetők meg a virágok méretét illetően is.

Óriásvirágú gumós begóniáknak nevezzük a 14-18 cm átmérőjű virágokat hozó csoportokat. A legfontosabbak a ‘Gigantea’, a fodros virágú ‘Marginata’, rojtos szirmú ‘Timbriata’ és a két színben virágzó ‘Marmorata’. Ezek az óriásvirágú begóniák 25-50 cm magasra nőnek.

Nagyvirágúnak (Grandiflora compacta x) azokat a gumós begóniákat nevezzük, melyek virágátmérője kb. 10 cm. A csoportok között nagyjából ugyanazok a különbségek, mint az óriás-virágú begóniáknál. Ide tartoznak a kaméliavirágú begóniák, valamint a ‘Cripsa marginata’ csoport, amelynek egyszerű, de fodros szélű virágai vannak. Minden nagyvirágú hibrid körülbelül 25-50 cm magas.

A közepes virágú gumós begóniák közé (Multiflora csoport) az 5-9 cm virágát-mérőjű növényeket soroljuk. Különösen ajánlható fajták a ‘Nonstop’, a ‘Happy-End’ és a ‘Memory’. Magasságuk körülbelül 20-30 cm.

A kisvirágú gumós begóniák virágátmérője 2-4 cm, magasságuk 15-20 cm.

A csüngő begóniák (Flore pleno pendula csoport) 4-6 cm-es virágai hosszan lecsüngő indákon nyílnak.

Gumós begónia ültetése

A gumós begóniákra jellemző, hogy nagyon érzékenyek a fagyra, és kedvelik a félárnyékot. Szegélynövényként, félárnyékos helyen az összes egyenes szárú fajta kitűnően fejlődik. Félárnyékos helyen álló erkélyládába csüngő és álló fajtákat egyaránt ültethetünk. Ámpolnába és kosárba ugyanakkor inkább a csüngő fajták felelnek meg.

Begónia ültetés lépései

1. Előnevelés: februárban vagy márciusban hajtásbimbóval felfelé ültessük el a gumókat, majd szólunk rájuk földet.

2. Öntözés után állítsuk a cserepeket 21 °C-os, világos, de nem napos helyre. A földet tartsuk egyenletesen nyirkosan, de ne vizesen.

3. Májustól eddzük a növényeket, majd 20-30 cm-es tőtávolsággal ültessük őket az ágyásba. Csüngő begóniából négy kerüljön egy ámpolnába.

4. Trágyázzunk havonta tápoldattal. Az egyenes szárú begóniákat karózzuk ki. Távolítsuk el az elhervadt virágokat.

5. Az első fagy után ássuk ki a gumókat. Száradás után távolítsuk el róluk a leveleket és a földet. Sötét, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Begónia gondozása

A kora reggeli vagy késő délutáni napfény serkenti a virágzást, de a déli napsütés elégetheti a leveleket. A humuszos, nyirkos talajt kedveli. A begóniák kiültetése előtt forgassunk a talajba komposztot vagy tőzeget.

A begóniákat könnyen megtámadhatják a gombabetegségek, ha a levelek vagy a szárak nedvesek maradnak. Ezért csak a földet öntözzük, a növényeket ne.

Késő tél – előnevelés

Februárban vagy márciusban a lakásban neveljük elő a gumókat.

Tavasz – kiültetés

A gumós begóniákat ültessük ágyásba, erkélyládába vagy teraszon álló dézsába. Néhány hét elteltével megkezdődik a virágzás.

Nyár – gondozás

Rendszeresen öntözzünk és trágyázzunk. Távolítsuk el a hervadt virágokat és leveleket.

Ősz – teleltetés

A lágy szárakat 5 cm-re vágjuk vissza. A gumókat a rájuk tapadt földdel együtt ássuk ki. Hagyjuk megszáradni a földet, majd tisztítsuk le a gumókat. A lakásban hűvös, sötét, fagymentes helyen teleltessük át őket.

A kisméretű, termős virágokat távolítsuk el, hogy a növény több energiát fordíthasson a nagyméretű porzós virágok képzésére.

Növényvédelem

A gumós begóniát megtámadhatja a lisztharmat. A levelek felületén és fonákján, valamint a szárakon fehéres, púderszerű lepedék jelenik meg. A fertőzött részeket azonnal távolítsuk el. Gombaölő szerrel permetezzük be a levelek fonákját is. Többször ismételjük.