Hajnalka virág, a színes virágfüggöny

Az egyszerűen gondozható, gyorsan növő hajnalka dúsan ontja élénk színű virágait.

Hajnalka virág jellemzői

A  hajnalka (ipomoea) a legkülönfélébb felületekre felkapaszkodik száraival és indáival. Virágai ragyogó színét nyártól őszig élvezhetjük. A hajnalka tölcsérvirágai nagyon elütnek a szív alakú levelektől. A virágok rendszerint hajnalban nyílnak ki, és már délelőtt becsukódnak; borús időben azonban egész nap nyitva maradnak.

A kertben tenyésző hajnalkáknak két nagyon hasonló fajuk van, amelyeket gyakran lpomoea néven kínálnak, holott nemrég különböző nemzetségekbe sorolták be őket.

A nagyvirágú hajnalka (Ipomoea tricolor) 7-10 cm átmérőjű, kék vagy bíborszínű virágait gyakran díszíti más színű perem, csíkozás vagy világosabb árnyalatú torok. Legismertebb fajtái a ‘Himmelblau’ és a sötétvörös ‘Scarlet O’Hara’.

nagyvirágú hajnalka (Ipomoea tricolor)
Nagyvirágú hajnalka (Ipomoea tricolor)

A kerti vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpure) levél- és virágformája alig tér el a nagyvirágú hajnalkáétól. A bíborszínű, kék vagy fehér fajták csaknem egy időben nyílnak az égkék hajnalkával.

Hajnalka elhelyezése

A hajnalka tulajdonképpen kúszónövény, de talajtakaróként és csüngő növényként is használhatjuk. Kerítésre, falra, fára, oszlopra, lugasra és rácsra egyaránt felfut, ha dróthálóval segítjük. Gyors növekedésének köszönhetően a csúnya felületek csakhamar eltűnnek a virág- és levélfüggöny mögött.

A vegyes ágyásba ültetett hajnalka rövid idő alatt felkúszik a bokrokra és nagyobb cserjékre, ha nem gátoljuk a növekedésben. A növényt ágyásban álló piramisra vagy dróttal körülfont magas póznákra is felfuttathatjuk. Az erkélyen vagy teraszon tartott hajnalka útját állja a kíváncsiskodó pillantásoknak. Ahol nincs ágyás vagy szabad talaj, konténerben vagy nagyméretű ládában is nevelhetjük, sőt az edényben álló növényt rácsra is futtathatjuk.

A függőkosárba ültetett hajnalka egész nyáron pompás virág- és levélözönnel vonja magára a figyelmet.

Figyelem! A hajnalka mérgező növény: az LSD-vel rokon kábítószert tartalmaz.

Hajnalka ültetése

Ültessük a hajnalkát szélvédett helyre, ahol a légmozgás nem károsítja a leveleket és virágokat.

Március végén/április elején vessünk a házban 1-3 magot tőzegcserépbe. Vetés előtt jól áztassuk be a cserepet.

A fejlődő palántákat egyenként ültessük nagyobb cserépbe, és tűzzünk melléjük növénykarót.

Május közepe után készítsük elő az ültetőhelyet. Ásóvillával lazítsuk meg a talajt. Rögzítsük a dróthálót a házfalra vagy a kerítésre.

Alaposan dolgozzuk bele a talajba a komplex műtrágyát. Ássunk ültetőgödröket, és háló felé döntve ültessük el a hajnalkákat.

Száraz időben rendszeresen öntözzük a növényeket, hogy erőteljesen növekedjenek, és gazdagon nyíljanak.

Hajnalka gondozása

A hajnalka virág egyszerűen gondozható egynyári kúszónövény. Virágai júniustól októberig nyílnak. Jó kúszónövény. A hajnalka napfényes helyen dúsan virágzik, de félárnyékban is jól fejlődik.  Jó vízáteresztő, humuszos talajt igényel. Bőségesen trágyázott talajon a növény dúsabban fejlődik, de gyakran kevesebb virágot hoz.

Tavasz – vetés és ültetés

A magokat március végén/április elején vessük el a lakásban. A fejlődő palántákat futtassuk növénykaróra. Kiültetés előtt gondoskodjunk kapaszkodóról: erősítsünk a falra rácsot vagy feszítsünk ki huzalokat. Május végén ültessük ki a növényeket a szabadba.

Nyár – gondozás

Eleinte kössük ki a növényeket a tartóhoz. Száraz időben rendszeresen öntözzünk. Kéthetente adjunk a vízhez virágzást serkentő tápoldatot.

Ősz – komposztálás

A hajnalka nem fagytűrő növény. A fagyok beálltával komposztáljuk.

Növényvédelem

A hajnalkát megtámadhatják az üvegházi molytetvek.  A felső levelek fonákján megtelepedő rovarok a növény nedvét szívják, ezért a levelek elsárgulnak. A meleg idő és a fülledt levegő kedvez a kártevők elszaporodásának. Használjunk rovarirtó szert.