Kerti növények

Harangláb (Aquilegia) – Kecses, bólogató virágok

A törékeny harangláb csodálatos színárnyalatai különleges bájt kölcsönöznek a kertnek.

Jellemzői, változatok

A harangláb elragadó szépségű virágai májustól júniusig díszlenek. Különlegességük a hátrafelé mutató sarkantyú, amely lehet rövid és hajlított, mint például a közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) és a japán harangláb (Aquilegia flabellata) esetében, vagy hosszú és egyenes, mint az aranysárga haranglábnál (Aquilegia chrysantha) és sok hibridnél.

Vigyázat: a harangláb mérgező! Olyan helyen tartsuk, ahol a gyerekek és a háziállatok nem férnek hozzá.

Kék harangláb

A kék harangláb (Aquilegia caerulea) 40-70 cm magasra nő, virágai fehérek, sárgák, pirosak, Mák vagy kékek, illetve gyakran kétszínűek. Nagyméretű virágokat és hosszú sarkantyúkat fejleszt a sárga ‘Maxistar’ és a ‘McKana’ színkeverék. További fajta a piros-sárga ‘Olympia Rot-Gold’, a kékeslila-fehér ‘Blue Star’ és a piros-fehér ‘Crimson Star’. A különböző harangláb-nemesítések formája között nincs nagy eltérés.

Közönséges harangláb

A közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris) nálunk is honos vadon élő növény, amely tenyészhelytől függően sötétkék, lila, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. Tiszta fehér fajtája a ‘Nivea’, kék-fehér az ‘Olympica’, de vannak telt szirmú változatai is. Egyes országokkal ellentétben Magyarországon nem tartozik ugyan a védett növények közé, de ne vágjuk le és ne ássuk ki!

közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)
közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris)

Japán harangláb

A japán harangláb (Aquilegia flabellata) kecses évelő növény, csupán 25 cm magasra nő. Kék-fehér, rövid sarkantyús virágai rendkívül dúsan nyílnak. A bájos ‘Mini star’ fajta magassága mind-össze 20 cm.

Aranysárga harangláb

Az aranysárga harangláb (Aquilegia chrysantha) különleges hatást kelt. Magassága elérheti a 80 cm-t. Hosszan virágzó faj, sárga virágai májustól augusztusig nyílnak. Sarkantyúi szokatlanul hosszúak és vékonyak.

Ültetése

Legalább három növényből álló csoportokba ültessük. Szegélyágyásban mindig középre kerüljön, hogy elsárguló leveleit eltakarják a szomszédos növények. Jól fejlődik fás területek szélén vagy fal tövében, fél-árnyékos helyen. A félárnyékos sziklakert megfelelő hely az alacsony fajok, például a japán harangláb számára.

Ültetési időszak: tavasz vagy ősz.

1. Mélyen lazítsuk fel az ágyás talaját. Dolgozzunk bele komposztot és műtrágyát. Gereblyézzük simára.

2.Ültetőkanállal ássunk gödröket egymástól 30 cm távolságra. Vegyük ki a növényeket a cserépből, és lazítsuk meg a gyökérlabdát.

3. A palántákat olyan mélyre ültessük, ahogyan a cserépben voltak. Óvatosan töltsünk földet a tövek köré.

4. Nyomkodjuk le a földet és alakítsunk ki öntözőtányért a növények körül. Öntözzük meg a palánták tövét. A növényekre ne kerüljön víz.

A haranglábnak vastag karó-gyökerei vannak, ezért csak nehézkesen lehet tőosztással szaporítani. Sok harangláb hajlamos azonban elszórni a magjait. Ha leszedjük a magokat, azonnal vessük el őket. A kertben lévő különböző fajok és fajták gyakran maguktól kereszteződnek.

Gondozása

A harangláb egyszerűen gondozható évelő növény. Májustól augusztusig virágzik. Vágott virágnak alkalmas. A harangláb félárnyékban fejlődik a legjobban, de megfelelő talajnedvesség esetén a napos helyet is elviseli. Humuszos talajt szereti. Fontos a jó vízáteresztő képesség. Kötött talajban elrothadnak a gyökerek.

Tavasz – ültetés és vetés

Kedvező időszak a palánták ágyásba ültetésére. Ha magunk nevelünk palántákat, márciustól vethetjük el a lakásban a megvásárolt magokat.

Nyár – gondozás

Támasszuk meg a magas fajtákat. Száraz időben öntözzünk. Ha nem akarjuk, hogy a növények elszórják a magjaikat, az elnyílt szárakat vágjuk le a levelek fölött. A fejlődő magokat hagyjuk megérni a növényeken, azután szedjük le és azonnal vessük el őket.

Ősz – ültetés és fagyvédelem

Szintén kedvező ültetési idő. A fagy beállta előtt takarjuk be a növényeket.

Növényvédelem

A haranglábat olykor megtámadhatják az aknázó-legyek, amelyek lárvái fehér, csavart járatokat fúrnak a levelekbe. Egy évben a kártevők több generációja is megjelenhet. A beteg leveleket azonnal távolítsuk el és semmisítsük meg. Ne kompasztáljuk!