Kerti növények

Magas harangvirágok félárnyékban

A fehér vagy kékeslila virágok fényt és életet visznek a félárnyékos helyekre.

Harangvirág (Campanula)

A magas harangvirágokhoz tartozik néhány nálunk is honos, mutatós faj.

Széleslevelű harangvirág

A széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia) 80-100 cm magas szárán ibolyakék virágok nyílnak. Különösen nagy virágú a Campanula latifolia var. macrantha változat és fehér fajtája, az ‘Alba’.

 A széleslevelű harangvirág mély karógyökereket ereszt, ezért nehezen osztható szét. Inkább magról szaporítsuk.

Széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia)

Baracklevelű harangvirág

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) nagy, halványkék harangokat nyit, magassága 50-100 cm. A ‘Grandiflora Caerulea‘ kék, a ‘Grandiflora Alba‘ fehér virágú.

Baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia)

Csomós harangvirág

A csomós harangvirág (Campanula glomerata) 50-60 cm magasra nő. A virágok tömött csomókban, júniustól augusztusig nyílnak lila (‘Superba’, ‘Dahurica‘) és fehér (‘Schneekrone’, ‘Alba‘) színben. Az ‘Acaulis‘ fajta 15 cm-es magasságával különösen alacsony marad, virágai sötétlilák.

csomós harangvirág (Campanula glomerata)

Nagytermetű harangvirág

A Kaukázusból származó nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) legfeljebb 1,5 m magasra nő. Különösen szép a fehér virágú ‘Alba‘, a lilásrózsaszín ‘Loddon Anna’ (90 cm) és az alacsony, lila virágú ‘Prichard‘ (50 cm).

Nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) ‘loddon anna’

Csupros harangvirág

A csupros harangvirág (Campanula medium) az eddig felsorolt fajoktól eltérően kétnyári növény. Az első évben levélrozettát fejleszt, majd a második évben az 50-70 cm magas szárakon kék, fehér (‘Alba’) és rózsaszín (‘Rosea’) harangvirágokat bont.

Csupros harangvirág (Campanula medium)

Harangvirág ültetése

A harangvirág jellegzetes erdőszéli évelő növény, amely magas fák és cserjék előtt lévő félárnyékos ágyásokban vagy falak árnyékában egyaránt szépen fejlődik. Ha elég nyirkos a talaj, a csomós és a baracklevelű harangvirág kicsit több napfényt is elvisel. Napos szegélyágyakban is jól érzik magukat. Kitűnő, hosszan tartó vágott virág az összes faj, de főként a csomós harangvirág.

Ültetés lépései

  1. Tavasszal készítsük elő a felületet. Lazítsuk fel a talajt, és felületesen keverjünk bele komposztot.
  2. Ássunk gödröket, és a növényeket olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben voltak (tőtávolság: 25-40 cm).
  3. Alaposan öntözzük meg és takarjuk a talajt a növények körül, hogy elkerüljük a gyors kiszáradást.
  4. Tavasszal és nyáron száraz időben rendszeresen öntözzünk, főleg napos helye-ken, nehogy a növények elhervadjanak.
  5. A magas fajokat időben kötözzük karókhoz. Az elhervadt virágokat vágjuk le, nehogy a növények beporzódjanak.

Csak a tiszta fajokat lehet magról szaporítani. A vetést közvetlenül magérés után vagy tavasszal végezzük.

Harangvirág gondozása

A harangvirág fajtától függően évelő és kétéves növény. Egyszerűen gondozható, virágai júniustól augusztusig nyílnak, amelyek vágott virágnak is alkalmasak. A fák és a cserjék alatti enyhe árnyékot kedveli a leginkább. Humuszos, mély talaj igényel, amely nem túlságosan nyirkos, de nem is száraz.

Tavasz – ültetés

Tavasszal ültessük el, amint felmelegedett a talaj. A legjobb időszak az ültetésre a március vagy az április. Óvjuk a csigáktól, hogy ki tudjon hajtani.

Kora nyár – gondozás

A gazdag virágzás érdekében bőven adjunk a növénynek vizet és tápanyagokat. Talajtakarással megakadályozhatjuk a gyors kiszáradást. A virágszárakat virágzás után vágjuk le.

Ősz – tőosztás és védelem

A harangvirágot néhány évenként virágzás után ősszel szétoszthatjuk. A vékony lombréteg elegendő védelmet nyújt a téli fagyok ellen.

Növényvédelem

A leveleken jelentkező narancsszínű dudorok rozsdagomba okozta fertőzés jelei. A komoly fertőzés a levelek sárgulásához és elhalásához vezethet. A fertőzött leveleket távolítsuk el. A növény beteg részeit ne adjuk a komposzthoz!