Szobanövények

Hogyan menthetjük meg a túlöntözött szobanövényeket?

A szobanövények egyik leggyakoribb ellensége a túlöntözés. Sok növénytulajdonos nem tudja megítélni, mennyi vízre van szüksége egy-egy növénynek, és túl buzgón locsolja azokat. Pedig a túl sok víz könnyen a növény pusztulásához vezethet.

A túlöntözés jelei

Ha a növényünkön a levelek pöndörödni, sárgulni kezdenek, esetleg le is hullanak, valamint a szár elfeketedik, nagy eséllyel túlöntözésről van szó. A túlöntözött növényeken gyakran alakul ki rothadás is a gyökéren vagy a száron. A kaktuszoknál jellemző, hogy a túl sok víztől elvesztik a színüket, és szivacsossá válnak.

A probléma onnan adódik, hogy a növény gyökere oxigénre és vízre egyaránt szükséget van a megfelelő működéshez. Ha az egyensúly felborul, és túl sok vizet kap a gyökér, az elpusztulhat. A pangó vízben a gyökerek könnyen elrothadnak.

szobanövények túlöntözése

Így menthetjük meg a túlöntözött növényeket

Ha időben észleljük a túlöntözés jeleit, még van remény a növény megmentésére. Ekkor az alábbi lépéseket érdemes megtenni:

Vegyük ki a növényt a cserépből, és töröljük le róla a földet. Nézzük meg, nem lett-e lepedékes a cserép belső fala, ha igen, fertőtlenítsük.

Tegyük a növényt az oldalára egy száraz, nedvszívó anyagra, például konyhai papírtörlőre. Így a fölös víz könnyebben el tud párologni.

Hagyjuk így száradni egy éjszakán át hűvös, árnyékos, huzatmentes helyen. Ha a talaj nagyon vizes, cseréljük néhányszor a papírtörlőt.

Másnap ellenőrizzük a gyökér állapotát. Egészséges gyökérnél a középső rész fehér színű.

Nézzük át, nem támadták-e meg a növényt kártevők – ezeket szükség esetén kezeljük.

Óvatosan helyezzük vissza a növényt a cserépbe, és a továbbiakban figyeljünk oda, hogy ne öntözzük túl.

Adjunk időt a növénynek a regenerálódásra, mielőtt nekilátnánk a teljes felépüléshez szükséges kezeléseknek, permetezéseknek!

Hogyan kerüljük el a túlöntözést?

A legfontosabb, hogy ismerjük az adott növényfajta vízigényét. Ezt utánanézhetjük szakirodalomban, vagy kérjük ki egy növénykereskedés szakértőinek tanácsát.

Általános szabály, hogy a legtöbb szobanövényt érdemes inkább ritkábban, de kisebb adagokban öntözni. Jobb fokozatosan pótolni a vizet, mint elárasztani a gyökeret.

Figyeljünk oda, hogy a növény ne álljon folyamatosan vízben! Az agyagcserepeken képződő zöldes lepedék nem biztos, hogy túlöntözésre utal – sokszor a páratartalom is okozhatja.

Válasszunk olyan talajt és cserepet, ami jól elvezeti a vizet. A tőzegalapú földek például nehezen eresztik át a vizet, ezért ezekbe ültetett növényeket gyakran, de keveset öntözzük. 25% hozzáadott homokkal lazíthatjuk a talaj szerkezetét.

Tartsuk szemmel a növényeinket, és figyeljük a levelek állapotát! Ha idejében észleljük a túlöntözés jeleit, még menthető a helyzet. De ha már csak néhány levél maradt a növényen, sajnos alig van remény a felépülésre. Tanuljunk hibáinkból, és legközelebb már vigyázzunk, nehogy újra túlbuzgón öntözzük kedvenceinket! A mértékletesség a növényápolásban is elengedhetetlen az egészséges növekedéshez.