Hortenzia, tartósan virágzó pompás bokor

Kevés növény örvendeztet meg bennünket olyan látványos virágokkal, mint a hortenzia.

Hortenzia fajták jellemzői

A hortenzia puha levelei élénkzöldek. Többnyire hatalmas méretű, meddő virágzatait fehér, rózsaszín, bíborszínű vagy kék virágok alkotják. A termőképes virágok a virágzat közepén, alig észrevehetően helyezkednek el, vagy teljesen hiányoznak. A terebélyes bokorrá fejlődő hortenziákat négy csoportba soroljuk:

A kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) labda vagy tányér alakú virágzatait rózsaszín, bíborszínű vagy kék virágok alkotják.

A cserjés hortenziák (Hydrangea arborescens) krémfehér viráglabdái a kert ékességei.

A bugás hortenziákon (Hydrangea paniculata) enyhén hosszúkás, kúpos, fehér bugavirágzat fejlődik.

Az érdeslevelű hortenziák (Hydrangea aspera) hosszúkás. bársonyos tapintású levelei és tányér alakú virágzatai pompás látványt nyújtanak. A virágzat peremén körben helyezkednek el a fehér, rózsaszín vagy kék, meddő virágok, amelyek körülölelik a belső, termőképes virágokat.

Hortenzia ültetése

A hortenziák félárnyékos, széltől és fagytól védett helyen érzik jól magukat. A varázslatos virágok önmagukban vagy csoportba ültetve is jól érvényesülnek. Különösen igaz ez az érdeslevelű és a cserjés hortenziákra. A színes virágú kerti hortenziák leginkább virágágyások közepén vagy hátterében mutatósak. A fás területek árnyékos peremét derűsebbé teszik a bugás vagy cserjés hortenziák. A hortenziákat – elsősorban a bugás hortenziákat – sövénybe is telepíthetjük.

Hortenzia ültetése
Hortenzia ültetése

1. Ássunk kétszer akkora gödröt, mint a földlabda, és keverjünk a talajhoz néhány lapátnyi komposztot.

2. A hortenziákat vegyük ki a konténerből, és óvatosan  lazítsuk meg a földet a gyökérlabda szélein.

3. Ültessük a növényeket olyan mélyre, hogy a szártövek talajszintbe kerüljenek. Töltsük fel a gödröt föld-komposzt keverékkel.

4. Nyomkodjuk le a földet és alaposan öntözzük meg a növényt. Takarjuk a talajt aprított fakéreggel vagy fenyő tűlevelekkel.

5. Az elvirágzott hajtásokat az első kifelé álló rügy felett vágjuk le. Az új hajtásokat ne metsszük.

Hortenzia gondozása

A hortenziák júliustól szeptemberig virágoznak. Vágott virágnak is alkalmas, rendkívül jól szárítható. A hortenziák a szélvédett, félárnyékos helyet kedvelik, például a ház északnyugati oldalán. Savanyú talajt igényel. A dús virágzáshoz tápanyagban gazdag, mészmentes talaj szükséges.

Tavasz – ültetés és metszés

Ültetésre alkalmas időszak. A kerti, érdeslevelű és cseriés hortenziák elhalt ágait vágjuk le. A bugás hortenziákat vágjuk vissza 10 cm-esre. A szártövek köré szórjunk ki komposztot és fél csészényi szerves trágyát.

Nyár – gondozás

Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan, és takarással védjük. Az elnyílt részeket vágjuk le.

Ősz – ültetés és teleltetés

Ültetésre alkalmas időszak. A tél beállta előtt kéreggel mulcsozzunk. Zord éghajlatú területeken gallyakkal védjük a töveket.

Növényvédelem

A hortenzia mozaikbetegsége gyógyíthatatlan, vírus okozta kór. Zöldes, mozaikszerű foltok jelennek meg a leveleken, amelyek el is torzulhatnak. A fertőzött hajtásokat vágjuk le. szükség esetén ássuk ki és égessük el az egész növényt.