Kerti növények

Hóvirág, a tavasz kedves hírnöke

A bókoló, enyhén illatos virágok a természet ébredését hirdetik.

Hóvirág (Galanthus)

A kereskedelemben számos hóvirágfaj és -fajta kapható, amelyeket első pillantásra nehéz megkülönböztetni. Néhányuk nem termékeny, és csak akkor képződnek rajtuk magok, ha más fajok is nőnek a közelben. Mindegyikre jellemzőek a fehér, harang alakú virágok, amelyek vastag, zöld kocsányon fejlődnek és kellemes illatot árasztanak. A hóvirág valamennyi része mérgező. A három belső lepellevél fajtól függően különböző rajzolatú.

Kikeleti hóvirág

A nálunk honos kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) ritkás lombú fák alatt és erdőszélen vadon is tenyészik. Ezek az állományok védelem alatt állnak, tehát ne ássuk ki őket! A kikeleti hóvirág három belső lepellevelének csúcsát zöld mintázat díszíti. Telt szirmú fajtái is léteznek, ilyen például a ‘More Pleno’.

Pompás hóvirág

A pompás hóvirág (Galanthus elwesii) valamivel erőteljesebb felépítésű, sziromlevelein zöld csíkok találhatók. Olyan helyen is jól fejlődik, ahol nyáron szárazság van.

Kaukázusi hóvirág

A kaukázusi hóvirág (Galanthus caucasicus) lepelleveleit félhold alakú mintázat díszíti, a ‘Plenus’ telt virágú fajta.

Redőslevelű hóvirág

A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) csak márciustól nyílik. Ennek is létezik telt virágú fajtája.

Hóvirág ültetése

A hóvirág lombhullató fák alatt és ligetekben érzi jól magát. A nyirkos, tavasszal világos erdőszélről kiindulva a rét irányában terjeszkedik. Hagyjuk vadon szaporodni cserjék és fák alatt. Az elterjedést a hangyák is segítik, amikor magukkal cipelik az érett magházakat, hogy máshol lerakják őket. A hóvirágot ágyásba is ültethetjük. Olyan helyet válasszunk, ahol zavartalanul visszahúzódhat.

Ültetés menete

1. Ültetési időszak: szeptember. Közvetlenül ültetés előtt csomagoljuk csak ki a hagymákat, nehogy kiszáradjanak.

2. Ásóval jelöljünk ki egy négyszögletes területet egy lombhullató fa alatt, és hajtsuk fel a gyeptéglát.

3. Ásóvillával lazítsuk fel az ültetőhely talaját, és keverjünk a földhöz három marék komposztot.

4. Ültessük a hagymákat 5-8 cm mélyre a fellazított talajba, egymástól 10-15 cm távolságra. Egy csoportba legalább öt hagyma kerüljön.

5. Az ültetőkanállal szórjunk a hagymákra egy kevés komposzttal kevert földet. Alaposan öntözzük meg, és nyomkodjuk le a földet.

6. Hajtsuk vissza a gyeptéglát. Jelöljük az ültetés helyét fapálcákkal.

Hóvirág gondozása

A hóvirág egyszerűen gondozható hagymás növény. Illatos virágai februártól márciusig nyílik. A hóvirág tavasszal sok napfényt, nyáron hűvös, árnyékos helyet igényel. Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel, amely megtartja a nedvességet. Lombfölddel dúsított homokos talajon is megél.

Ősz – ültetés és előnevelés

Az új hagymákat lehetőleg már szeptemberben ültessük el. Ne trágyázzuk őket, különben gyéren nyílnak, és főként levelet hoznak. Előneveléshez ültessük az új vagy kiásott hagymákat cserepekbe, és novemberben vigyük be őket a lakásba.

Tavasz – tőosztás

Virágzás után ritkítsuk ki a nagyobb telepeket; ásóval osszuk szét, és az áttelepítendő hagymákat azonnal ültessük el.

Nyár – vetés

Ne kaszáljuk le a magházakat. Mihelyt megsárgultak és megértek, nyomjuk őket a kívánt helyen a talajba. A magoncok csak két-három év múlva hoznak virágot.

Növényvédelem

A holdfoltos hagymalégy a hóvirágot is megtámadhatja. Petéit a hagymacsúcsra rakja; a bézs színű kukacok átrágják magukat a hagymán. A beteg növények bodros vagy fűszerű leveleket hoznak. Ügyeljünk arra, hogy a hagymacsúcs soha ne legyen szabadon.