Ibolya virág fajtái

Az ibolyák között mindenki találhat kedvére valót, hiszen aligha akad fajokban és fajtákban gazdagabb virág.

Ibolya bemutatása

Nem minden ibolya ibolya-kék, amint azt a sokféle faj és fajta változatos színpalettája is bizonyítja. A szarvacskás árvácska (Viola cornuta) számtalan fajtája között vannak egy és többszínűek, fehér, sárga, piros, kék és lila árnyalatúak. Sötétlila – tehát jellegzetes ibolyakék – színű az illatos ibolya (Viola odorata), a sarkantyús árvácska (Viola calcarata) és a sovány ibolya (Vívta canina).

Az ibolyák között is kiemelkedő szépségűek a kerti árvácskák (Viola wittrockiana), amelyek számtalan színben és színösszeállításban nyílnak.

Ibolya ültetése

Az ibolyák mindenhol csodálatosan mutatnak: virágágyásban és szegélyként csakúgy, mint fás szárúak tövében, ágyás peremén vagy ládában. Csak a virágzási időre és a talajigényre kell ügyelni. Az évelő szarvacskás ibolya a napfényes vagy félárnyékos helyet és a jó vízáteresztő talajt kedveli. Öntözzük bőségesen, így májustól októberig virágzik. A sötétlila fajok tavasszal (március-április) nyílnak. Mindegyikük évelő. Félárnyékban vagy árnyékban, humuszos, tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajban érzik jól magukat.

1. Ássunk ültetőgödröt. Ültessük a növényt olyan mélyre, ahogyan a cserépben volt. A túl mélyre ültetett növények rosszul fejlődnek.

2. Keverjük össze a kiásott földet egy kevés csontliszttel. Töltsük fel a gödröt, és jól nyomkodjuk le a földet a növény körül.

3. Öntözzük meg a palántát, lehetőleg állott vízzel. A növény körül is alaposan öntözzük meg a földet.

4. A fagy beállta előtt fenyőgallyakkal takarjuk a frissen ültetett árvácskákat. A takarást kora tavasszal távolítsuk el.

Gondozása

Az ibolya évelő vagy kétéves növényként neveljük. Fajtától függően március-április, május-október között virágzik. Napfény, árnyék vagy félárnyékot kedvel. Vegyük figyelembe a kiválasztott faj vagy fajta egyedi fényigényét. Jó vízáteresztő talajon minden ibolya megfelelően fejlődik, csupán tápanyagigényük különböző.

Az ibolyák gondozása évszakonként

A kora tavasszal, amint felmelegszik a talaj, már kiültethetjük az ibolyapalántákat. Fontos, hogy az ősszel ültetett növényeket trágyázzuk, így biztosítva számukra a megfelelő tápanyag-utánpótlást.

A nyári hónapokban rendszeresen kapáljuk az ágyásokat, hogy megszabaduljunk a gyomnövényektől. Az első virágzás után vágjuk vissza a szarvacskás ibolyát, ezzel elősegítve a második, őszi virágzást. A sok vizet igénylő fajtákat öntözzük rendszeresen, de fontos, hogy a vizet mindig a növények tövéhez locsoljuk, ne pedig a virágokra.

Ősszel készítsük fel az ibolyákat a télre. Takarjuk be őket fenyőgallyakkal, ez megóvja a hidegtől és a fagytól. Így biztosan szépen áttelelnek, és tavasszal újra virágozni fognak.

TIPP: Az illatos ibolyának nincs szüksége gondozásra. Akkor fejlődik a legjobban, ha zavartalanul hagyjuk nőni. A vázába tett kerti árvácska tartósabb, ha virágüzletben kapható tartósítószert teszünk a vizébe.

Növényvédelem

A gyökér- vagy szártőrothadás a kerti árvácskáknál fordul elő a leggyakrabban. A betegséget különböző gombafajok okozzák. A beteg növények láthatóan rosszul fejlődnek és elszáradnak. Kezdetben a szártő és a gyökérnyak, majd a gyökérzet is megbarnul, végül elhal a növény. Feltétlenül semmisítsük meg a beteg növényeket (ne tegyük a komposztba!). Távolítsunk el minden letört levelet és szárat az egészséges növényekről, és javítsuk fel a talajt.