Kerti növények

Így gondozd otthon a japán fűzfát!

A ritka szépségű tarka lombozatú japán fűzfa

Japán fűzfa

Az utóbbi évek egyik felkapott dísznövénye a különleges színű lombozatáról ismert japán fűz (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’). Ez a lassú növekedésű, tömör habitusú fa Japánban, Kínában, Koreában és Oroszországban is őshonos. Magas törzsre oltva kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiváló választás előkertbe ültetett szoliter fának, mert lenyűgöző színeivel igazi hangsúlyt képez a kertben. Az utcai légvezetékek alá is remek megoldás lehet, hiszen kompakt termete miatt itt is jól mutat.

Mi adja e fűzfa egyedi báját?

Felfelé törő ágai tavasszal hosszúkás, rózsaszín foltos levelekkel borulnak be. Ahogy telnek a hetek, a levelek krémszínű mintázatot kapnak, majd kizöldülnek, ősszel pedig sárgásan pompáznak. A lombhullás után is díszít, mert ekkor vöröses ágai tűnnek szembe. Kétlaki növény, tavasszal virágzik, de virágai nem túl feltűnőek.

japán fűzfa
japán fűzfa

Japán fűz gondozása

Fényigényes fajta, napos, világos helyet kedveli, de félárnyékban is jól érzi magát. A talajt illetően nem válogatós, elég, ha jó vízáteresztő képességű, nyirkos, semleges vagy enyhén savanyú földbe ültetjük.

Rendszeres öntözést és tavaszi trágyázást igényel, amit komposzt vagy műtrágya formájában biztosíthatunk számára. Tavasszal és tél végén érdemes metszeni.

Sajnos nem a legellenállóbb fajták közé tartozik. Több kártevője és betegsége ismert, mint a levéltetvek, takácsatkák, csipkéspoloskák, lisztharmat, levélrozsda, levélfoltosság, baktériumos gyökérgolyva. A kártételt megpróbálhatjuk a fertőzött hajtások levágásával megfékezni, ha nem járunk sikerrel, rovarirtó szerrel védekezzünk.

Japán fűz szaporítása

Könnyen szaporítható tavasszal 20 cm-es dugványokkal. A dugványokat érdemes tápanyagban gazdag földdel töltött cserepekbe ültetni. Ahogy megjelennek rajtuk a gyökerek, már ki is ültethetjük végleges helyükre a fiatal növényeket.