Menu

A kanyaró tünetei

A kanyaró az egész testet érintő, erősen fertőző vírusos betegség, lázzal és jellegzetes bőrkiütésekkel jár. Többnyire gyermekek kapják el, felnőttkorban lényegesen súlyosabb lefolyású.

A kanyaró tünetei a vírusfertőzéstől számított egy-két héten belül jelentkeznek.

  • Fáradtság, rossz közérzet, láz,
  • orrfolyás, könnyezés,
  • enyhe kötőhártya-gyulladás,
  • torokszárazság, köhögés, krupp
  • és hasmenés jellemzi.

Kísérhetik lázgörcsök, bár ezek ritkán válnak kritikussá. Három-négy nap múlva apró, vörös alapú, fehér pontok csoportjai jelennek meg az arc belső részén. A betegnek fáj a feje, magasra szökik a láza, általában 37,7-38 °C. Néhány gyermeknél nyirokcsomó-duzzanatok vagy fényérzékenység fordul elő.

Barnásvörös kiütések jelennek meg a fejen, a nyakon, majd az egész törzsön. A kiütések néha annyira elterjednek, hogy egymásba olvadnak, és összefüggő vörös foltokat alkotnak. A hatodik nap körül kezdenek elmúlni, gyermekeknél többnyire tíz nap alatt lezajlik a betegség, felnőtteknél négy hétig is elhúzódhat.

A kanyaró kezelése

Láz esetén ágynyugalom, sok folyadék és paracetamol. Az antibiotikum nem gyógyítja meg a kanyarót, de lehet, hogy az orvos mégis felírja a másodlagos bakteriális fertőzés esetére. Fényérzékenység esetén a beteg szobáját el kell sötétíteni.

A kanyaró és a rubeola védőoltással megelőzhető. A betegségen való átesés életen át tartó védettséget nyújt.


A kanyaró szövődményei

A következő szövődményei lehetnek:

  • mellkasi és fülfertőzések,
  • kötőhártya-gyulladás,
  • hasmenés, hányás, hasfájás és néha tüdőgyulladás.

Vírusos eredetű pneumónia esetén nincs ok túlzott aggodalomra, a bakteriális fertőzés súlyosabb, azonnali antibiotikus kezelést igényel.

Ezer gyermek közül egynél alakul ki encephalitis, az agysejtek életveszélyes gyulladása. A beteg fejfájásról panaszkodik, megijed a csillogó fényektől, aluszékonnyá válik; a betegség néha eszméletvesztéssel jár. Sürgős orvosi ellátásra van szükség.

Mi a rubeola?

A „német kanyaró” vagy rózsahimlő néven ismeretes rubeola egy vírusos betegség, ami gyermekkorban általában enyhe lefolyású. Felnőttkorban, különösen terhesség idején veszélyesebb, mert súlyosan károsítja a magzatot; süketséget, szív-betegséget, szemproblémákat és agyi bénulást okozhat.

Mivel a rubeolafertőzés többnyire életen át tartó védettséget biztosít, fontos, hogy a lányok még felnőttkoruk előtt átessenek rajta.

A tünetek jellegzetes módon a vírusfertőzés után két-három héttel jelentkeznek. Először apró, világospiros kiütések tűnnek elő, de ezek nem érnek össze, mint a kanyarónál. A parányi pontok először a homlokon és az arcon jelennek meg, majd a bőrön és a végtagokon. Gyakran torokfájással és enyhe kötőhártya-gyulladással jár együtt. Hőemelkedés, tarkótáji nyirokcsomó-duzzanat szintén előfordulhat. A negyedik-ötödik nap körül a tünetek elmúlnak. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél súlyosabb panaszokat okoz, beleértve a fejfájást és a magas lázat. Kezelése és megelőzése ugyanaz, mint a kanyaróé.

Fontos!

Kerülje kanyarós gyermekek társaságát, ha ön terhes, és még nem esett át ezen a betegségen, mert az esetleges fertőzés a magzat halálát okozhatja.

Soha ne adjon aszpirint tizenkét éves vagy ennél fiatalabb korú gyermeknek, mert egy veszélyes betegséggel, a Reye-szindrómával hozzák összefüggésbe. Láz, fájdalom esetén használjon paracetamolt.