Fűszernövények

Kapor termesztése, ültetése

Szeretnél kaprot termeszteni saját magad a kertben? Itt a tökéletes útmutató a kapor termesztéséhez és felhasználásához. Tudd meg mikor kell elvetni a magokat, és hogyan gondozd a növényt.

Kapor jellemzői

A kapor tudományos nevén (Anethum graveolens) egynyári növény, kékeszöld, jellegzetes tűszerű, apró levelekkel, és sárga, tányérszerű, átlagosan 7.5 cm széles virágzattal. A kapor magassága 60-90 cm között változik, kiterjedése pedig 30-38 cm.

 

Kapor ültetése

A kaprot magról vetjük vagy szaporítjuk. A napos helyet kedveli, de a kert bármely részében jól érzi magát. Kora tavasszal szétszórhatjuk a magokat a kertben, vagy készíthetünk ágyást. A magokat 1 cm mélyre helyezzük el, egyszerre többet, hagyjunk köztük 30 cm sortávolságot. 10-14 nap után már csíráznak is. Öntözzük rendszeresen. Ha túl sűrűn ültettük, kiegyelhetjük. Minél nagyobbak a növények, annál nagyobb legyen a távolság köztük.

Fontos! Ne ültessünk kaprot és édesköményt egymás mellé vagy egymáshoz közel, mivel igen hasonlóak. Nehéz őket megkülönböztetni.

Gondozás

Vetés után öntözzük rendszeresen. A szárazságot jól tűri, gyorsan nő. Rendszeresen gyomlálást igényel. A zsenge palántákat már trágyázhatjuk is.

Betakarítás

A leveleket bármikor leszedhetjük a növényről, de nyár végén a magok beérése után érdemes felszedni a növényt. A virágzatban található magokról vethetjük.

Felhasználása

A kapor leveleit és a zsengébb szár-részeket használjuk fel. Hazánkban a kapor jellegzetesen a tökfőzelék ízesítésére szolgál, de halételekhez is kiváló. A túrós palacsinta, rétes vagy egyéb sütemények ízesítésre is alkalmas. Könnyen szárítható.