Szobanövények

Így fog dúsan virágozni a karácsonyi kaktusz

Tökéletes ajándék az ünnepekre! Lapos részekből álló lekonyuló szárain télen neonrózsaszín virágokat hoz. Könnyű nevelni, jól viseli, ha véletlenül elhanyagoljuk – ám ha azt szeretnénk, többször is virágozzon némi odafigyelést igényel.

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi)

A karácsonyi kaktusz a Rhipsalidopsis, vagyis a húsvéti-kaktusz rokona. Hibrid anyanövényei erdei fajok. Legfőbb díszértékét bőven termő, színes téli virágai jelentik.

Részekre tagolt, lapos szárainak széle erősen fogazott, a kis areólákat barnás sörték övezik. A régiek csúcsáról újabb és újabb szártagok indulnak ki, így előbb-utóbb ívelt szárak jönnek létre. A virágok a hajtások csúcsain télen és kora tavasszal nyílnak. Nevével ellentétben természetes körülmények között a legtöbb fajta inkább karácsony után virágzik. Virágaik csövesek, hosszuk körülbelül 5 cm; sziromleveleik visszahajlók, feltűnő porzókkal. Színük általában bíborvörös vagy piros.

A Schlumbergera x buckleyi, másik nevén S. bridgesii a S. truncata és a S. russelliana hibridje.

karácsonyi kaktusz virága
Bár ez a növény a kaktuszok közé tartozik, otthona a páradús őserdő, nem a sivatag, ezért környezeti igényei különböznek a többi kaktuszétól. A párásság fenntartása érdekében rendszeresen permetezzük, lehetőleg lágy vízzel.

Karácsonyi kaktusz gondozása

Világos hely, nyáron közvetlen napfény nélkül; télen némi napsütés. Átlagos szobahőmérséklet, virágzás után hűvösebb pihenési időszak; nyáron tegyük ki egy időre a szabadba. A növekedési időszakban a földjét tartsuk nedvesen. Virágzás után 8 hétig öntözzünk mérsékelten, s tavasszal, az új hajtások megjelenésekor növeljük a vízmennyiséget. Rendszeresen permetezzük a növényt vízzel, a cserepét állítsuk nedves kavicsokkal teli tálcára. A növekedési időszakban kéthetente tápláljuk nagy káliumtartalmú tápoldattal.

Tipp: Ha ősz elején hűvösebb helyiségbe visszük át, és legalább a nap felében sötétben tartjuk, nagyobb eséllyel hoz virágokat. A bimbók 6-8 hét elteltével jelennek meg.

Hova tegyük?

Fiatalon erős, dús, száraik lecsüngőek. Amikor idősebb, érdemesebb viszont fellógatni vagy polcra futtatni. Hogy szépen fejlődjön, tartsuk távol a huzattól és sugárzó hőforrásoktól.

A nyári hónapokban vigyük ki a szabadba, védett, árnyékos helyre, hogy a következő télen jobban virágozzon.

Szaporítása

A szártagok könnyen gyökeret eresztenek rostos tőzeg alapú dugványozó-keverékben.