Fűszernövények

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)

Az izsóp kitűnő fűszer- és gyógynövény, ugyanakkor a kert pompás dísze is. Nagymamáink kedvelt fűszernövénye ma már sajnos kissé feledésbe merült.

Kerti izsóp bemutatása

Az izsóp ősi gyógynövény, amely körülbelül a IX. században került Európába. Szerzetesek hozták magukkal Keletről. Természetes körülmények között nagy területeken terjedt el: Dél-Európától egészen Szibéria északi részéig megtalálható. Még a himalájai láma-kolostorokban is ismerik. Elő-Ázsiában és az arab országokban sokáig szent növényként tisztelték.

Korábban az izsóp nálunk is gyakran használt konyhai fűszernövény volt: nagymamáink elsősorban a bab- és a burgonyalevest ízesítették vele. Kár, hogy napjainkban kissé feledésbe merült.

Ha a kertben sok a kártevő, ültessünk izsópot, mert elűzi a hernyókat, a tetveket és a csigákat.

Felhasználása

Már egy-két növény fedezi egy háztartás  szükségleteit. Legjobb, ha izsópot kertészetben szerzünk be. Ha nincs kertünk, az erkélyen vagy akár a konyha ablakpárkányán is tarthatjuk, de ha tehetjük, ültessük nagyméretű ládába vagy cserépbe. A levelek és hajtáscsúcsok már az első évben szüretelhetőek. A növény részei virágzás idején a legízletesebbek.

Fűszerezhetünk vele burgonyasalátát és paradicsomos ételeket, de jól illik sertéssülthöz, húsraguhoz és tartalmas egytálételekhez is. Az izsópot csak nyersen érdemes felhasználni, mert főzés során elveszíti aromáját.

Az izsópból készült tea enyhíti a köhögést, a torokgyulladást, valamint a gyomor- és bélpanaszokat.

A kerti izsópból készített tea.

Kerti izsóp gondozása, igényei

Az 50 cm magasra növő cserje négyszögletes szárán keskeny, lándzsa alakú levelek fejlődnek.

Az izsópot gyakran ültetik a kertben kakukkfű vagy mentafélék társaságába. Tálban vagy erkélyládában is jól fejlődik.

Virágzás, napfény, öntözés

A levélhónaljakban júniustól szeptemberig nyílnak a csodaszép, kalászban álló. királykék (ritkábban fehér vagy rózsaszín) virágok, amelyek édeskés-fanyar illatot árasztva magukhoz csalogatják a méheket.

A kerti izsóp napos helyen érzi jól magát. Télre kint hagyhatjuk a szabadban, de az erős fagytól takarással védjük.

Hosszan tartó szárazságkor a fiatal növényeket öntöznünk kell, az idősebbeket nem szükséges. Tápanyag utánpótlást nem igényel.

Ültetés, nyesés

Ültessük laza, száraz, enyhén meszes talajba. A kerti izsópot három-négy év elteltével ültessük át új helyre.

Tavasszal, kihajtás előtt vagy ősszel (de ne túl későn) felére vágjuk vissza a cserjét. A kiválóan alakítható izsópot gyakran törpe sövényként ültetik a fűszerkert szélére.