Kerti növényekAktuális

Kerti jácint, csodálatos virágfürtök számtalan színben

Ezek a csodálatos virágfüzérek egyetlen tavaszi kertből sem hiányozhatnak.

Kerti jácint jellemzői

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) erős illatot árasztó virágai a hosszú, keskeny tőlevelek közül kiemelkedő száron tömött fürtben állnak. A virágzatot alkotó csillag alakú virágok krém-, lazac-, ibolya-, égszínkék- vagy rózsaszínek lehetnek.

Minél nagyobb méretű a hagyma, annál nagyobb virágok fejlődnek belőle. A kisebb hagymák (körméretük 15-16 cm) főként virágágyi kiültetésekhez használhatók, mivel a belőlük fejlődő virágok ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben. Az előkezelt nagyobb hagymák (körméretük 18-22 cm) kiválóan alkalmasak korai hajtatásra. Idővel a jácintok virágfürtjei lazábbá válnak, évek múltán egy virágzati száron már csak néhány virág jelenik meg.

Kerti jácint ültetése

A kerti jácintot felhasználhatjuk nagy felületű szőnyegágyások beültetéséhez, de néhány hagymát dézsába ültetve kisebb színes csoportot is kialakíthatunk. Ágyásban csodálatos látványt nyújt, ha egy tavasszal virágzó fa tövébe ültetjük. Az agyagcserépbe ültetett növényekkel színesebbé tehetjük a bejárat környékét és a teraszt. Örökzöld sövények, pl. puszpáng előterében a különféle színű jácintvirágok különösen jól érvényesülnek.

Az évek múlásával a virágzatok lazábbak és kisebbek lesznek, ezért két-három évente ültessünk új hagymákat.

Jácint hagyma ültetése

Ültetés lépései

1. Kora ősszel ássunk 15 cm – mély, 30 x 30 cm-es gödröt. Béleljük ki az alját és az oldalát dróthálóval, hogy védjük a pockoktól.

2. Tegyünk a gödörbe egy kanálnyi komposztot és csontlisztet. A hagymákat  15-20 cm távolságra helyezzük el benne.

3. Szórjunk földet a hagymákra, és nyomkodjuk le. Öntözzünk. Takarjuk a talajt kéregőrleménnyel, és jelöljük a hagymák helyét.

4. Amint megjelennek az első levélcsúcsok, keverjünk az öntözővízhez folyékony tápoldatot, és öntözzük meg a növényeket.

Kerti jácint gondozása

Közvetlen napfényes helyen, ahol négy órán át éri a nap, egyenesen felfelé nő, de félárnyékos helyen is virágzik. Jó vízáteresztő talajt igényel. A jácint nem viseli el a pangó talajvizet, és tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legszebben.

Ősz – ültetés

Vegyük meg a hagymákat és ültessük el őket. Ahol hideg a tél, ott idejében végezzük el az ültetést, hogy a hagymáknak legyen elég idejük meggyökeresedni. Ha vásárlás után nem ültetjük el rögtön a hagymákat, akkor tároljuk őket hűvös helyen.

Tavasz – trágyázás

Amint megjelennek a levelek, keverjünk folyékony tápoldatot az öntözővízhez, és ezzel a keverékkel öntözzük meg a növényeket.

Késő tavasz – visszavágás

A virágzatokat közvetlenül elnyí-lás előtt vágjuk le. A leveleket csak akkor szedjük le, ha teljesen leszáradtak, különben a következő évben elmarad a virágzás.

Növényvédelem

A barna vagy fekete rothadási helyek és a gyenge gyökérképződés egy veszélyes gombabetegség: a hagyma-tőrothadás jelei. Semmisítsük meg a hagymákat, és erre a helyre ne ültessünk többet.