Majoránna (Origanum majorana)

A kerti majoránna kúszó borsóra hasonlít. Mint fűszer manapság nélkülözhetetlen a konyhában. Az alacsony, bokros növényt az ablakpárkányon vagy az erkélyen cserépben is nevelhetjük.

Kerti majoránna bemutatása

A kerti majoránna (Origanum majorana) szárított leveleit természetesen mindenhol megvásárolhatjuk, de a friss, magunk nevelte fűszerrel még érdekesebbé tehetjük ételeinket.

A kerti majoránna frissen a legízletesebb, és a borsólevesben a legfinomabb. Számos mát ételnek is különleges ízt ad, mint például  különféle zöldségleveseknek, enyhe aromájú szószoknak, frissítő salátáknak, egytálételeknek és raguknak. A frissen szedett majorannát röviddel a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez. A szárított leveleket, például a darált hússal készülő ételekkel, burgonyával, zöldségekkel, sertés- és báránysültekkel együtt főzzük.

 

Kerti majoránna gondozása, igényei

A konyhakerti fűszernövények íze annál intenzívebb, minél frissebbek. Ezenkívül az is igaz, hogy minél gyakrabban vágjuk le a növények csúcshajtásait, annál több nő utána.

Majoránna szárítása, tárolása

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy egész évben friss majoránnát neveljünk, nyugodtan megszáríthatjuk a növényt. Vágjuk le az ágakat még a bimbók nyílása előtt, mert a növény aromája ilyenkor a legerősebb.

A szüretelésre a kora reggel vagy a késő este a legmegfelelőbb időpont. A déli hőségben semmiképpen ne szedjünk fűszernövényt. Ha az ágakat csak 6-7 cm-re vágjuk vissza, másodszor is szedhetünk majd a hajtásokból.

A levágott ágakat kössük össze (legjobb gumival), és fejjel lefelé akasszuk fel őket levegős, árnyékos helyre száradni. Miután a levelek megszáradtak, húzzuk le őket az ágakról, és tegyük őket lehetőleg légmentesen zárható üvegbe. A kerti majoránnát hűvös, sötét helyen tároljuk.

Helyes termesztés

A mi klímánkon az egyébként évelő kerti majoránnát a hideg telek miatt csak egynyári növényként tarthatjuk. Magjait tavasszal vessük el. A fűszernövényt kis cserépbe vagy ládába ültessük, és lehetőleg a friss levegőn helyezzük el. Természetesen a veteményesbe ültetett példányok rendszeres gondozást igényelnek. A kereskedelemben többnyire két majoránnafajta kapható, a gyorsabban növő német (bimbómajoránna) és a gazdag levélzetű francia (levélmajoránna).

Méret, virág, napfény

A kerti majoránna ritkán nő meg 30 cm-nél magasabbra. A szürkészöld, kerek leveleket olajmirigyek borítják. Maga a növény bokros növekedésű.

A júliustól októberig a levélhónaljakban csoportokban megjelenő virágok fehérek (ritkábban rózsaszínűek vagy lilák) és elég jelentéktelenek. Az egész növény intenzív illatú. A levelek illata különösen jól érezhető, ha egyet szétmorzsolunk.

A fűszerkert napos, meleg, szélvédett helyén fejlődik a legjobban. A fagyot egyáltalán nem bírja. Hazájában a földközi tengeri országokban, évelő növénynek számít, de nálunk egynyáriként tarjuk.

Öntözés, talaj, szaporítás

A cserépbe ültetett kerti majoránna rendszeres öntözést igényel. Tápoldatot csak nagyon keveset kapjon.

Ha nem előnevelt növényként vásároljuk meg, márciusban általános virágföldbe vessük el a magjait. Csak a magoncokat ültessük át. Az egyes növények között hagyjunk 10-15 cm távolságot.

A magokat már márciusban elvethetjük szaporítóládába, de májustól kezdve már  a szabadba is vethetjük őket.