Kerti növények

Sarkantyúka, a színes kúszónövény

A csodálatos virágok és kecses levelek élénkké teszik a kert eldugott zugait is.

Sarkantyúka bemutatása

A sarkantyúka apró virágai narancssárga, aranysárga és krémfehér színben, illetve a piros és a barna számtalan árnyalatában nyílnak. A napernyőre emlékeztető, sötétzöld, kerek levelek keretbe foglalják a virágdíszt.

Kerti sarkantyúka

A kerti sarkantyúkával (Tropaeolum majus) és hibridjeivel gyakran találkozhatunk. A növény akár 3 m-es hajtásokat is nevelhet, amelyeken a pajzs alakú levelek között újabb és újabb virágok jelennek meg. Léteznek gömbölyded, bokrosan növekedésű nemesítések is.

Kanárisárga sarkantyúka

A kanári sarkantyúka (Tropaeolum peregrinum) egyszínű sárga, kissé rojtos virágokat hoz. Hajtásai legalább olyan hosszúak, mint a nagy sarkantyúka hajtásai. Minden sarkantyúkafaj nagyon érzékeny a fagyra, ezért nálunk egynyári növényként termesztik őket.

sarkantyúka virág
sarkantyúka virág (Abdelaziz Amraoui (cc-by-sa)

Ültetése

Akárhova ültetjük is a sarkantyúkát, mindenütt káprázatos színpompával örvendeztet meg bennünket. Fajtái sokféle helyhez alkalmazkodnak. A sarkantyúka talajtakaróként szegélyezhet napos utat, csünghet falról, vagy akár rézsút is díszíthet vidám színeivel. Kúszónövényként támasztékra, oszlopra vagy a kerítésre futtathatjuk a hosszú hajtású fajtákat.

A gyümölcsfák alatt a sarkantyúka távol tartja a károkozókat, elsősorban a levéltetveket. Ámpolnában vagy virágládában az erkély és a terasz gyönyörű díszévé válhat.

Előnevelés: a magokat márciustól vessük vetőfölddel teli edényekbe. Május végétől ültessük ki a magoncokat az ágyásba.

Ágyásba vetés: május végén dugjunk a földbe 20-25 cm-es távolságban egy vagy két magszemet.

A magokat alaposan öntözzük meg. Szükség esetén takarjuk szalmával az ültetés helyét, így a föld hosszabb ideig nyirkos marad.

Ritkítsuk ki a magoncokat, és kéthetente adjunk nekik tápoldatot.

A sarkantyúkát ételek készítéséhez is felhasználhatjuk.Virága és levele borsos-fűszeres aromát és vidám színeket kölcsönöz a salátának. Kora reggel szedjük le, közvetlenül azután, hogy megszáradt rajta a harmat. Nedves papírkendőbe csavarva hűtőszekrényben vagy hűvös pincében sokáig eláll.

Gondozása

A sarkantyúka egyszerűen gondozható egynyári növény. Remek talajtakaró. Napfényigényes. A sarkantyúka a védett helyet kedveli. 12 °C alatt megáll a növekedése. Jó vízáteresztő, laza, humuszos talaj. A túl sok nitrogén erős levél- és gyenge virágképződést okoz

Kora tavasz – elővetemény

Március végén/április elején vessük a sarkantyúkát üveg alá.

Késő tavasz  – ágyásba vetés

Ágyásba vetés és ültetés Május végétől közvetlenül ágyásba is vethetjük a magokat. Kiültetés előtt néhány napig eddzük az előnevelt magoncokat a szabadban. Május végén, lehetőleg borús időben végezzük az ültetést, hogy a növények ne kapjanak hősokkot.

Ősz – teleltetés

Télire hagyjuk a sarkantyúkát az ágyáson. Ilyenkor már nem mutatós, de természetes takarórétegként védi a talajt.

Növényvédelem

A sarkantyúkát néha levéltetvek támadják meg. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, és mossuk le, ha kártevőket találunk rajta. Szükség esetén permetezzük szappan-spiritusz oldattal.

Forrás:
kép: plantnet (Adam Aitken (cc-by-sa))