Kerti növények

Klematisz – a kertek csodája, amely mindenkit elbűvöl

Egyetlen kúszónövény sem dicsekedhet olyan színgazdagsággal, mint a kerti klematisz.

Klematisz jellemzői

Az iszalag néven is ismert kerti klemátisz erőteljes növekedésű kúszócserje. A legújabb fajtákat a szivárvány minden színében beszerezhetjük. Több mint 300 hibridje és fajtája létezik, amelyek a virágok méretében is különböznek. Míg a legkisebb virágok mindössze 2,5 cm átmérőjűek, a legnagyobbak mérete meghaladhatja a 20 cm-t.

Aki a harsány színeket kedveli, válassza az erős növekedésű, bíborvörös színű ‘]ackmanii’ vagy a kárminpiros virágú ‘Ville de Lyon’ fajtát. Mindkettő nyár közepétől késő őszig virágzik. Nyár elején virágzik, majd nyár végén még egyszer virágdíszbe öltözik a különleges ‘Nelly Moser’ fajta, melynek rózsaszín szirmain kárminvörös sávok húzódnak.

Örökzöld klematisz

Az örökzöld klematisz (Clematis armandii) vagy örökzöld iszalag, egy erőteljesen fejlődő kúszónövény, mely megfelelő támasztékot kapva akár a 3-4 méter magasságot is elérhet. Levelei hosszúkásak, bőrszerűek, fényesek, és sötétzöld színűek. Tavasszal hozza fehér virágait, melynek enyhe illata van Napos, meleg helyeket kedveli, így ideális választás lehet, ha déli vagy délnyugati fekvésű fal vagy kerítés mellett helyezzük el. A töve ugyanakkor legyen árnyékosabb helyen.

Kerüljük a túlöntözést, de a földje mindig legyen nedves. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel. A sérült vagy elszáradt ágakat távolítsuk el kora tavasszal, a kihajtás előtt.

örökzöld klematisz (Clematis armandii)
örökzöld klematisz (Clematis armandii)

Klematisz gondozása

A kerti klematisz egy egyszerűen gondozható, évelő kúszónövény. Fajtától függően tavasszal, nyáron és ősszel virágzik. Kártevőkkel szemben ellenálló növény. A napos vagy félárnyékos helyet kedvelik. Néhány órán át érheti őket közvetlen napfény, de a gyökérzóna mindig legyen árnyékban. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt igényel. Fontos, hogy a talaj laza, jó vízáteresztő képességű és meszes legyen.

Kora tavasz – ültetés és metszés

A nyáron virágzó fajok hajtásait a legalsó egészséges rügyig metsszük vissza; az első évben 30 cm.re, majd a következőkben kb. 60 cm-re. Vásárláskor kérdezzünk rá, mikor kell visszavágni az adott fajt vagy fajtát.

Késő tavasz – tápanyag-utánpótlás

Az idősebb tövekhez juttassunk szerves tápanyagot, előtte azonban alaposan nedvesítsük át a talajt.

Nyár – takarítás

A gyökérzónára terítsünk mulcsot (őrölt fenyőkérget, szalmát), hogy hűvösen és nyirkosan tartsuk a talajt.

klematisz futtató
klematisz futtató

Klematisz (iszalag) ültetése

A nagy színválasztéknak köszönhetően a klemátisz a legkülönfélébb ízléseknek is megfelel. Minden kertbe telepíthető, ahol megfelelő támaszték áll rendelkezésre. A korai, illetve késői fajtákat vegyesen is ültethetjük.

A klemátisz szépsége akkor érvényesül leginkább, támrendszerre (klematisz futtató) futtatjuk. Világos térrács előtt jól mutatnak a ‘Ramona’ fajta halványkék virágai. Kerítés befuttatására  alkalmas a bíbor rózsaszín virágú havasi iszalag (Clematis alpina).

Ne ültessük a töveket közvetlenül beton- vagy kőfal mellé (hagyjunk legalább 60 cm-es távolságot), mert a visszaverődő hő kiszárítja a talajt.

1. Dolgozzunk a talajba legalább 30 cm mélységben komposztot vagy trágyát, és szedjük ki belőle a köveket.

2. Ássunk a támaszték előtt olyan mély ültetőgödröt, hogy a földlabda felső szintje 10 cm-rel a talaj felszíne alá kerüljön.

3. Vegyük ki a növényt a konténerből, de vigyázzunk, hogy a földlabda ne sérüljön meg. Helyezzük a növényt az ültetőgödörbe.

4. Töltsük fel a gödröt földdel, és a tő körül tömörítsük össze a talajt. A fiatal hajtásokat rögzítsük támasztékhoz.

5. Öntözzük meg alaposan a növényt, és terítsünk a tő köré fűnyesedéket. A növekedési időszakban rendszeresen öntözzük.

Növényvédelem

A fonnyadás következtében a klematisz hirtelen elszárad és elhal. Első jelei a gombafertőzés okozta foltok. Próbáljuk megmenteni a növényt, úgy, hogy az összes hajtást 15 cm-re visszavágjuk. A lemetszett hajtásrészeket azonnal semmisítsük meg.