Menu

Köszvény

Jellemző módon a köszvényről azt hitték, hogy azoknál az embereknél alakul ki, akik mértéktelenül fogyasztanak nehéz ételeket és alkoholt. Ha nem javítanak is a tüneteken, mégsem ezek a legfőbb kiváltó okai ennek a fájdalmas betegségnek – amely az ízületi gyulladás egyik típusa.

A köszvény az ízületek belső szerkezetét támadja meg. Egy ízület csontokból áll, amelyek egy tokban helyezkednek el. Ennek a toknak a szövetei egy bizonyos kenőanyagot — ún. synovillis folyadékot — termelnek, ez segíti elő az ízület sima mozgását, továbbá tápanyaggal látja el az ízületi tokon belül található szöveteket, mint pl. a csontokat elválasztó porcokat.

A köszvény lehetséges tünetei és okai

A köszvény gyakran a nagylábujjat érinti először. Kezelés hiányában kínzó fájdalmat okoz, amely napokig, sőt hetekig is eltarthat. A rohamok egyre sűrűbben jelentkeznek, végül a tünetek állandósulnak. A húgysavkristályok a többi végtag — könyök, térd, ujjak — ízületeire és szöveteire is lerakódnak. Olykor elérik még a bőrt is — a külső fül hajlamos erre. A köszvény 75%-ban örökletes terheltség miatt alakul ki, ami megakadályozza a termelődő húgysav megfelelő kiválasztását; ezzel magyarázható, hogy miért családi betegség. Gyakrabban fordul elő férfiaknál; ritkábban a menopauza előtt lévő nőknél.

A fehérjedús — különösen a magas purintartalmú — ételek: hús, belsőségek, zsíros hal, rákfélék, spenót, spárga és hüvelyesek emelik a vér húgysav-koncentrációját, ami kedvez a kristályképződési folyamatnak, ugyanígy a meleg idő esetén nem kielégítő folyadékbevitel, betegség, nagyfokú fáradtság vagy sérülés. Vesebetegeknél magas lehet a vér húgysav-koncentrációja. A magas húgysavszint nem minden esetben okoz köszvényt, ugyanakkor normális értékek mellett is kialakulhat.

A köszvény diagnózisa és kezelése

A diagnózist a vér húgysav-koncentrációs értéke, valamint a gyulladt ízületből nyert folyadék vizsgálata során kimutatott kristályok alapján állítják fel. Ez segít kizárni az egyéb ízületi problémákat. A kezelést nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID) kell kezdeni, amilyen korán csak lehet.

A köszvény kiváltó oka az, hogy a szervezet túl sok húgysavat termel, ezért az ízületi tok belsejében húgy-savkristályok rakódnak le.

Az őszi kikericsből származó kolchicin akkor javasolt, ha gyomorproblémák miatt a beteg nem szedheti a gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Gyakori köszvényes rohamok vagy magas húgysav-koncentráció esetén az orvos általában Allopurinol nevű szert ír fel, ami gátolja a húgysavképződést. A kezelés fontos eleme a megfelelő diéta.

Fontos!

Ha a köszvényt nem kezelik, a húgysavkristályok más ízületeket és szöveteket is megtámadnak, károsítják a vesét, és elősegítik a vesekőképződést. Ha úgy érzi, hogy ilyen problémái vannak, azonnal kérje ki kezelőorvosa tanácsát.