Szobanövények

Kroton (csodacserje)

A kroton lenyűgöző, színes levelekkel tündöklő ékszer lehet a lakásban.

Kroton gondozása

A kroton (Codiaeum variegatum) vagy más elnevezéssel csodacserje az egyik legszínesebb levéldísznövény. A tarka levelek alapszíne zöld, erezetük lehet vörös, rózsaszín vagy sárga, de bíborszínű, narancssárga és majdnem fekete foltok is tarkíthatják a növényt.

A színek a növény életkorával egyre sötétebbekké válhatnak, levelei lehetnek hosszúak és ujjszerűek, egyenes vagy hullámos szélűek, oválisak vagy tölgylevél alakúak is.

Állandó 15-21 C-os hőmérsékletet igényel. Az egyenletes meleget a tél folyamán is biztosítanunk kell. Világos, közvetlen napsugárzástól védett helyre állítsuk. A fényhiánytól a kroton leveleinek színe megsápad. Állott vízzel öntözzük, nyáron bőségesen, télen csak keveset. Sohase hagyjuk a talajt kiszáradni; tartsuk nedvesen földjét, de ne áztassuk el.

kroton virág
kroton virága

A kroton magas páratartalmat igényel, amit úgy biztosíthatunk, hogy a cserepet kavicstálcára állítjuk. Áprilistól szeptemberig hetente biztosítsunk a növény számára híg tápoldatos kezelést, Tavasszal ültessük át virágföldbe, ha a növény kinőtte cserepét. Miután beültettük egy 20-25 cm-es cserépbe, trágyázzuk meg a talajfelszínt.

Bár a kroton lehullatja alsó leveleit, a folyamatot párásítással késleltethetjük. A leveleket naponta vízzel permetezzük és rendszeresen mossuk le.

kroton levele
A kroton leveleinek színe a vöröstől csaknem a feketéig terjed.

Növénybetegségek

Az alacsonyabban növő levelek hullása. Ha az elhullajtott levelek széle vagy csúcsa barna, túl alacsony a páratartalom; ha az elhullajtott leveleken nem tapasztalunk elszíneződést, lehet, hogy túl huzatos helyet választottunk.

Halvány levelek. Ebben az elégtelen fényviszonyok a bűnösök, állítsuk világosabb helyre a növényt, de továbbra is óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Levélsárgulás. A hőmérséklet hirtelen esése vagy a túl kevés öntözés miatt a levelek megsárgulnak és lehullanak.

Kártevők. Ha a levelek hátoldalát fehér viasszal borított tetvek, felületüket apró barna korong alakú pajzstetvek lepik el vagy sárga-foltosodást okozó atkák jelennek meg piros pöttyök formájában a leveleken és a virágokon, denaturált szeszes kezeléssel vagy felszívódó növény-védőszerrel védekezhetünk.