Zöldség - gyümölcs

Krumplibogár: kis bogár, nagy pusztítás!

A nevével minden stimmel: valóban bogár és fő tápnövénye a burgonya, ezen kívül a burgonyafélék családjába tartozó paradicsom, tojásgyümölcs és gyomnövények.

Krumplibogár bemutatása

A krumplibogár (Leptinotarsa decemlineata) bogár mind lárva, mind kifejlett állapotában mohón fogyasztja a leveleket. Sokszor a növényeket teljesen kopaszra rágja, csak a levélereket és szárakat hagyja meg. Évente két nemzedéke fejlődik ki, a kifejlett példányok a talajban telelnek át. A telelő bogarak májusra előjönnek rejtekhelyükről, táplálék után kutatnak, majd hamar meg is találják a fiatal burgonyahajtásokat.

A kifejlett bogár 9-12 mm hosszú, domború hátú, szárnyfedőin tíz hosszanti fekete csík fut végig. A szárnyfedők alatt lévő hártyás szárnyak színe a koruktól függően változik. Tojással szaporodik, narancssárga tojásait 20-30-as csomókban a burgonyalevelek fonákára ragasztja. A tojásból kikelt lárvák vérpirosak, majd fokozatosan narancssárgává változnak, fejük, lábuk és az oldalukon futó szemölcssor fekete.

Ez a rovar az egyik leginkább közismert és legnagyobb károkat okozó faj Magyarországon. Veszélyes kártevőnek számít, ezért kötelező a védekezés ellene. Vegyszeres kezelés nélkül a termés nagy részét képes elpusztítani. A védekezést megnehezíti gyors alkalmazkodóképessége a rovarirtó szerekkel szemben. Számos, korábban hatásosnak tartott szer ma már hatástalan a burgonyabogarak ellen.

Házikertben, kis területen a kora reggeli órákban összegyűjthetjük, és a baromfikkal megetethetjük a bogarakat.

krumplibogár ellen ecet

Krumplibogár ellen ecet

Nem, az ecet sajnos önmagában nem hatásos a krumplibogár elleni védekezésben!

Bár tény, hogy az ecetnek is van némi rovarriasztó hatása, a krumplibogár ellen hatékony védekezéshez erősebb, célzottan rovarölő hatású szerekre van szükség.  A tapasztalatok szerint az ecet önmagában nem pusztítja el a krumplibogarakat, legfeljebb elriaszthatja őket egy időre.

Krumplibogár elleni védekezés házilag

A krumplibogár elleni ajánlott védekezési lehetőségek a következők:

Kémiai rovarirtó szerek használata, például szintetikus piretroidok vagy neonikotinoidok. Ezek a leghatékonyabbak, de csak szakszerűen, az előírás szerint használva.

Biológiai védekezés, például baromfikkal megetetjük a burgonyabogarakat.

Megelőzés agrotechnikai módszerekkel, például vetésforgó, talajművelés.

Növényvédő háló, fólia használata.