Kerti növények

Kutyatej (Euphorbia) fajták gondozása

Az igénytelen kutyatej-fajok sziklakertbe vagy szegélyágyba való mutatós évelők.

Kutyatej fajták jellemzői

Számos kutyatej-faj ültethető kertbe. Mindegyikre jellemző a mérgező tejnedv és a jelentéktelen virágok, amelyeket ragyogó színű fellevelek vesznek körül.

Fagytűrő fajok

Fagytűrő faj a 30-50 cm magas, áprilistól zöldessárga felleveleket hozó és narancsvörös őszi lombszínben pompázó színeváltó kutyatej (Euphorbia polychroma), valamint a 15-25 cm magas Délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites), amely áprilistól májusig zöldessárga fellevelekkel, télen pedig hosszú, télizöld hajtásokkal díszít, amelyeken spirál alakban ülnek a húsos, szürkészöld levelek.

A nálunk honos Farkas kutyatej (Euphorbia cyparissias) 20-40 cm magasra nő, jelentéktelen virágrozettái áprilistól júniusig nyílnak.

A szintén honos télizöld Erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) zöldessárga virágai áprilistól májusig nyílnak, magassága 30-60 cm. Érdekes fajta a 40 cm magas ‘Purpurea’, amelyet tavasszal és ősszel piros levelek díszítenek.

Fagyérzékeny fajok

Fagyérzékeny faj a Velencei kutyatej (Euphorbia characias ssp. wulfenii), amelynek hajtásai legfeljebb 1,2 m magasra nőnek; világossárga virágüstöke májusban és júniusban nyílik. Ide tartozik még az 50-80 cm magas Rózsás kutyatej (Euphorbia griffithii), amelyet májustól júniusig tüzes narancspiros fellevelek borítanak. Két fajtája kapható: a ‘Fireglow’ és a ‘Dixter’.

Kutyatej gondozása

A kutyatej növény egyszerűen gondozható évelő. Virágzása áprilistól júniusig tart. Teljes napfényt, vagy félárnyékot szereti. Napfényben színesednek ki leginkább a fellevelek, de a legtöbb faj a félárnyékot is tűri. Jó vízáteresztő talajt igényel. A kötött talajt javítsuk komposzttal  vagy homokkal.

Tavasz – vetés és ültetés

Vessünk kutyatej-magot tálba, és fedjük be 3 mm vastagon földdel. Tartsuk melegen és nyirkosan. A fiatal növényeket május közepétől ültessük ki a szabadba.

Nyár – gondozás és szaporítás

Vágjuk le az elhervadt virágokat, hogy megakadályozzuk a beporzást. Virágzás után a hajtásvégekről vágjunk le 5-10 cm-es dugványokat, és tőzeg-homokkeverékben gyökereztessük őket.

Ősz – tőosztás és védelem

A magas fajokat ősszel vágjuk vissza. A délszaki kutyatejnél távolítsuk el a felkopaszodott hajtásokat. A fiatal rózsás és velencei kutyatejet rőzsével védjük a fagytól. A nagy növényeknél végezzünk tőosztást.

Kutyatej ültetése

A kutyatej-fajok egész nyáron érdekesek. Az alacsony fajták jó talajtakarók száraz helyeken: sziklakertbe, falra és kavicsos felületre ültethetők. A délszaki kutyatej még a falrésekben is szépen fejlődik. A magasabb fajok napos illenek, de az erdőszéli félárnyékos helyeket is elviselik,
A jelentéktelenebb honos fajok természetes hatású kertekbe valók, míg a ragyogó rózsás kutyatej bármely ágyásban mutatós.

Ültetés lépései

1. Tavasszal lazítsuk fel a talajt. A kötött talajba dolgozzunk komposztot és homokot.

2. Ássunk a cserépnél valamivel szélesebb gödröt. A növényt olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben volt.

3. Vegyük ki a növényt úgy, hogy megütögetjük a cserép alját. Óvatosan húzzuk ki a növényt.

4. Az összegubancolódott gyökereket lazítsuk fel. A növényt helyezzük a gödörbe, körben töltsük fel földdel. Nyomkodjuk le.

5. Öntözzük meg alaposan enyhe vízsugárral, hogy a föld leülepedjen és ne maradjanak üreges részek.