Léggömbvirág, szépség és gyógyerő egy növényben

A bimbók luftballonra emlékeztetnek, és csillag alakú virágok nyílnak belőlük.

Léggömbvirág bemutatása

A léggömbvirág (Platycodon grandiflorus) a harang-virágfélék családjába tartozik. A hosszú élettartamú évelő kis léggömbökre emlékeztető bimbóiról kapta a nevét, amelyek halk reccsenéssel pattannak fel, hogy virág nyíljon belőlük.

A virágok 5-8 cm nagyra nőnek. Széles harang alakúak, és általában mélykékek. Vannak fehér és rózsaszínű fajták is.

A léggömbvirág kecses növekedésű. A csillagvirágok és a kékeszöld színű, keskeny, lándzsa alakú levelek 20-70 cm hosszú, kecses száron ülnek. A növény törékeny külalakjával szemben gyökere répaszerű és húsos, ezért nem lehet tőosztással szaporítani.

 

A léggömbvirágnak több szép kerti fajtája létezik. A ‘Maresii’ például élénk kék színű, gazdagon virágzó fajta, amely 40 cm-re nő meg. Alacsonyabb fajták az ‘Apoyama’ és a ‘Hakone’.

Mindkettő liláskék színben virágzik, és kb. 20 cm magasra nő; utóbbinak kétszer annyi virágszirma van. Az ‘Album’ 60 cm magas, hófehér fajta, a ‘Perlmutterschale’ ugyanolyan magasra nyúlik, és rózsaszínű virágot hoz.

Léggömbvirág (Platycodon grandiflorus)

Léggömbvirág ültetése

A léggömbvirág hosszú élettartamú évelő dísznövény, gyökere bolygatását azonban nem viseli el. Legjobban akkor tenyészik, ha évekig ugyanazon a helyen áll. A legmegfelelőbb tenyészterület az ágyás közepe. A léggömbvirágot ültessük kerítés vagy kocsifeljáró mellett fekvő, napos, keskeny ágyásba.

Kiválóan mutat más virágok között széles ágyásban. Az alacsony növekedésű fajták, például a ‘llakone’ vagy az ‘Apoyama’ jól illenek keretnek az ágyás elülső szélébe, de a sziklakertben üres helyek kitöltésére is alkalmasak.

Az alacsony fajták jól érvényesülnek agyagcserépben a teraszon is.

Ültetés mente

Ültetési időszak: tavasz.

1, Ássunk 30 cm széles és mély gödröt. Oldalán és alján lazítsuk fel a talajt ásóvillával.

2. Keverjünk a kiemelt földhöz egy lapát komposztot és egy marék tápoldatot. Egy részét tegyük a gödörbe.

3. A léggömbvirágot helyezzük a talaj síkjában az ültetőgödörbe, és a tövénél halmozzunk fel egy kevés földet, hogy biztosabban álljon.

4. Nyomkodjuk le a földet, és alaposan öntözzük meg, de vigyázzunk, hogy a víz ne mossa el. Takarjuk a talajt a földkupac körül.

5. Nyáron rendszeresen öntözzük, és egy héten egyszer szedjük le az elhervadt virágokat, így hosszabban virágzik.

A magas fajtákat támasszuk meg. Amikor elérik a 7,5-10 cm-es magasságot, szúrjunk a földbe karókat, és lazán erősítsük hozzájuk a virágokat.

Tavasszal zöld, tömött, vastag gyökerű palántákat vásároljunk. A szín és a fajta lehetőség szerint legyen feltüntetve a címkén. Ne vegyünk sárguló, gyengén fejlett, gyér gyökérzetű növényt.

Gondozása

A léggömbvirág egyszerűen gondozható, évelő növény. Júliustól augusztusig virágzik. Virágai vágott virágnak is alkalmas. A legtöbb léggömbvirág sok napfényt igényel, a rózsaszínűek azonban félárnyékban tovább megtartják a színüket. Jő vízáteresztő talajt kíván. A nehéz agyagos talajt gazdagítsuk ültetés előtt egy kevés homokkal vagy tőzeggel.

Tavasz – vetés és ültetés

A léggömbvirágot márciustól, áprilistól vessük el a lakásban. Az előnevelt palántát május közepétől ültessük ki a jól fellazított ágyásba.

Nyár – gondozás

Tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt, de ne nedvesen. Júniusban trágyázzuk a növényt. A virágzás idején támasszuk meg, hogy hosszú szára ne törjön le a virágok súlyától.

Késő ősz – megjelölés és védelem

Megjelölés és védelem Jelöljük meg a léggömbvirágok helyét, hogy tavasszal a virágágy felásása és beültetése közben ne sértsék meg a gyökereket. Miután visszavágtuk a növényt, tegyünk köré komposztot.

Növénybetegségek

A léggömbvirágot nagyon kedvelik a csigák. Esténként és eső után rendszeresen gyűjtsük össze az állatokat, vagy tegyünk ki sörcsapdát. Nappal deszkák, zsákok vagy nagy levelek alól lehet összeszedni a csigákat.