Kerti növények

Mályvacserje – a selymes virágkehely

Az egzotikus virágú kerti mályvacserje önmagában érvényesül a legjobban.

Mályvacserje jellemzői

A sokféle trópusi hibiszkusz-faj közül a kerti mályvacserje (kerti hibiszkusz) az egyetlen, amely a mi éghajlati viszonyaink mellett is megél. Sok fajtája van, ennek ellenére kertjeinkben ritkán látható. A látványos, akár 7 cm átmérőt is elérő egyszerű vagy telt szirmú virágok fehérek, rózsaszínűek, pirosak, kármin-pirosak, lilák vagy ibolyakékek lehetnek. A virágok közepének színe sokszor elüt a szirmok árnyalatától.

Egyszerű virágú fajta a fehér ‘Tatus Albus’, a nagyméretű, fehér virágokat hozó ‘Monstrosus’, a fehér szirmú, sötétpiros szemfoltos ‘William R. Smith’, a piros virágú ‘Rubis’, a rubinvörös ‘Woodbridge’ és a hatalmas, kék virágokat hozó ‘Blue Bird’.

Telt virágú fajták a bimbóban Sárga. kinyílva hófehér virágú Jeanne d’Arc’, a félig telt, fehér szirmú, sötétpiros szemfoltos ‘Speciosus’, a tömvetelt, rózsaszín virágú ‘Roseus Plenus’, a lilás rózsaszín virágokat hozó ‘Ardens’ és a fehér csíkos, sötétpiros szirmú ‘Duc de Brabant’.

Ültetése

A kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus) trópusi származása miatt napos, védett elhelyezést kíván. Jól érzi magát például napsütötte fal tövében. A tömött, szabályos alakú bokrok szoliterként nagyobb gyepfelületen, napos terasz közelében vagy a ház bejárata előtt érvényesülnek igazán. Évelőágyás háttereként is szép látványt nyújtanak. Hűvösebb éghajlatú vidékeken egyszerű virágú fajtákat ültessünk, mert a telt virágúak csak enyhe éghajlati körülmények között, elegendő napsütés mellett mutatkoznak teljes szépségükben.

Ültetés menete

Ássunk a földlabda méreténél kétszer nagyobb ültetőgödröt. és keverjünk a talajhoz bőségesen komposztot.

Emeljük ki a növényt a konténerből. Lazítsuk fel a földlabdát úgy, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg.

Helyezzük a gyökérlabdát a gödörbe. ügyeljünk, hogy felső széle talajszintbe kerüljön.

Tányérozzuk ki a tövet. Alaposan öntözzük meg, és iszapoljuk a földet a gyökerekhez. Szükség esetén pótoljuk a hiányzó földet.

Töltsük meg a gödröt földkeverékkel, két kézzel nyomkodjuk le erősen, hogy a föld a gyökerekhez tapadjon.

A kerti mályvacserje későn hajt ki. Csak ezt követően metsszük, így könnyen felismerjük az elfagyott hajtásokat.

Gondozása

A kerti mályvacserje egyszerűen gondozható cserje. A virágok pompája csak védett, kellően napos helyen mutatkozik meg teljes egészében. Nyirkos, jó vízáteresztő talajt kíván. Szárazság esetén rendszeresen öntözzük a növényt, hogy sok virágot hozzon.

Kora tavasz – ültetés

A kerti mályvacserjét márciusban ültessük védett helyre. Alaposan öntözzük meg, és terítsünk a tövéhez komposztot.

Kora nyár – metszés

Rügyfakadás után vágjuk le az elfagyott hajtásokat. Ha idősebb korára a bokor felkopaszodna, alulról ritkítsuk ki. Az idős, gyenge hajtásokat közvetlenül a talaj felett vágjuk le.

Nyár – gondozás 

Száraz időben rendszeresen öntözzük a növényt. A talaj legyen nyirkos, de ne túl nedves.

Növényvédelem

Hosszan tartó meleg és szárazság idején a növényt levéltetvek lephetik el, amelyek főként a fiatal hajtásokat, levél- és virágrügyeket támadják meg. Vízsugárral mossuk le a kártevőket. Súlyos fertőzés esetén permetezzük a növényt szappan-spiritusz oldattal.