Menu

Mandulagyulladás

A mandulák akut fertőzése és gyulladása gyakrabban fordul elő gyerekeknél, mint felnőtteknél. A mandulagyulladás (tonsillitis) bakteriális vagy vírusos eredetű, erősen fertőző betegség.

A mandula páros szerv, nyiroksejtekből álló, szivacsos szerkezetű csomó, amely a légző- és emésztőrendszer bejáratát védi. Az új kórokozók a légutakon át jutnak a szervezetbe, és a mandulák jelentős szerepet játszanak abban, hogy távol tartsák ezeket az alsó légutaktól. Eközben begyulladnak és megduzzadnak.

A mandulagyulladás tünetei

A mandulagyulladás jellegzetes tünetei: torokfájás, köhögés és nyelés közben jelentkező fájdalom. A begyulladt mandulát olykor apró, fehér, gennyes tüszők borítják, a nyaki nyirokmirigyek megduzzadnak, és a betegnek hőemelkedése lesz. Általános levertség, gyengeség jelentkezik, ugyanúgy, mint nátha esetén. Különösen gyerekeknél szökik egyre magasabbra a láz, ami olykor lázrohamokkal társul.

Kezelése

A mandulagyulladás gyógymódja felnőtteknél többnyire ugyanaz, mint az influenzáé vagy egy súlyos nátháé. Jó, ha a beteg ágyban marad, négyóránként bevesz két aszpirint, sok folyadékot iszik, elsősorban vizet.

Ha a tonsillitis két-három napnál tovább tart, akkor keresse fel a háziorvost, aki bakteriális fertőzés esetén antibiotikumot ír fel. A felnőtt beteg addig ne menjen dolgozni, amíg a gyulladás el nem múlik, mert könnyen megfertőzhet másokat is.

Amikor mandulagyulladása van, semmiképpen ne dohányozzon, mert a füst tovább rontja a mandula-tüneteket, fokozza a fájdalmas gyulladást, meghosszabbítja a betegséget.

Gyermekek

Mivel az ellenálló képességük még gyengébb, a gyermekek hamarabb elkapják a mandulagyulladást. Ahogy nőnek, egyre ritkábban lesznek betegek. Hat-hét éves korukra legtöbbjük védettséget szerez.

Az antibiotikumok széles körű használata előtt régebben gyakran kivették a beteg gyermek manduláját. Napjainkban erre csupán végső esetben kerül sor, a műtétet csak azoknál a gyermekeknél végzik el, akiknek hét-éves koruk után is gyakran begyullad a mandulájuk.

A mandulagyulladásban szenvedő gyermeket otthon kell tartani — meleg szobában, de nem feltétlenül ágyban. Lázcsillapítóként paracetamol javasolt; tizenkét éves vagy ennél fiatalabb gyermeknek soha ne adjon aszpirint. Sok folyadékra, főként vízre van szüksége. Ilyenkor étvágytalan ugyan, de meg lehet kínálni puha, hideg ételekkel (tojásrántotta, gyümölcspüré, esetleg egy kevés fagylalt). Ha egy-két napon belül nem enyhülnek a panaszok, akkor orvoshoz kell fordulni.