Fűszernövények

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

A metélőhagyma (Allium schoenoprasum) a liliomfélék családjába tartozó évelő növény. A növényt évezredek óta ismeri az emberiség, és Európában a 16. század óta kedvelt fűszernövény.

A metélőhagyma jellemzői, igényei

A metélőhagyma (vagy snidling) évelő növény, üreges levelei a fűszálakhoz hasonlóan nőnek ki a földből. Középzöld színűek. Virágai labda alakú lilás rózsaszínek, és a nyár folyamán nyílnak. Nagyon kicsi kocsányuk van.

Népies elnevezései: pázsitfű, pázsithagyma valamint a német nevéből: snidling, snidling. Magassága 15-25 cm, maximális szélesség: 25-30 cm.

Ültetése

A snidlinget 3-4 évenként érdemes újra- vagy átültetni. Ásóval szedjük fel a körülötte levő földdel együtt késő ősszel. A töveket szedjük szét és egymástól 30 cm távolságra ültessük szét napos helyre, tápanyaggal dúsított talajba. Az árnyékosabb kertrészben is szépen fejlődik.

Tavasszal vagy kora nyáron érdemes ültetni magról. A magokat közel 1 cm mélyre, egymástól 30 cm távolságra vessük el. 2-3 hét alatt már jól láthatóan fejlődésnek indul. Ha palántázunk, a növényeket 15 cm távolságra ültessük, majd később növeljük a távolságot.

Hogyan gondozzuk?

Öntözzük rendszeresen a nyár folyamán, és távolítsuk el a virágokat, mielőtt felmagoznak, mert elvonják a tápanyagokat a levelektől. Ősszel több levele elhal, de tavasszal újak nőnek. Ültethetjük cserépbe vagy virágládába, így mindig friss snidling kerülhet az asztalra. Ezeket a növényeket télire helyezzük a lakás világos, de nem túl meleg részébe.

Betakarítás

A leveleket bármikor levághatjuk, ha már elég nagyok. Frissen a legfinomabb, de szárítva vagy fagyasztva is fogyaszthatjuk.

Felhasználás

Nyersen zsíros vagy vajas kenyér mellé, de levesekbe, sültekhez, mártásokhoz és szószokhoz is adhatjuk. Íze az újhagymáékhoz hasonló, de jóval lágyabb. Főtt burgonya mellé vagy tartármártásba is kiváló. A zsengébb és öregebb levelek egyaránt ízletesek.