Kerti növények

Mindignyíló begónia, a folyamatosan virágzó növény

A mindignyíló begónia kevés gondozás mellett is sok örömet nyújt.

Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens)

A mindignyíló begóniák májustól a fagyokig nagy tömegben hozzák virágaikat. Az egyes virágok aprók, kecsesek, egyszerűek, fehérek vagy piros árnyalatban díszlők. Ritkábbak a telt vagy kétszínű, illetve nagyvirágú fajták.

Levélszín szerint megkülönböztetünk zöld és sötétlombú fajtákat. A mindignyíló begóniák tömött növésű, ágas-bogas növények. Száraik nedvdúsak, puhák, húsosak, ezért ne hagyjuk kiszáradni a növényeket.

A fajták eltérő méretűek. Az alacsonyak 20, a közép-magasak 25-30, a magasak 30-40 cm nagyságúra nőnek, az utóbbiak általában nagy virágúak.

A bronzbarna levelű begóniafajták különösen alkalmasak világos helyre tett függőkosarak beültetésére, mert elviselik a tűző napfényt

Mindignyíló begónia ültetése

Rendkívül jó alkalmazkodó képességű növény. A félárnyékos helyet kedveli, ahol bőségesen virágzik, de a teljes árnyékot is elviseli.

Virágágyások beültetéséhez és szegélynövénynek kiváló. Ültessük az előtérbe, vagy alkalmazzuk tartósan virágzó szőnyegnövényként. Tartósan megmaradó, tömött formája, hosszú virágzása és igénytelensége miatt sírok beültetésére is használják.

Különféle tartókban, például erkélyládában, dézsában vagy függőkosárban is kiválóan fejlődik. Ha megtelepedik, csakhamar túlnövi és virágaival elborítja az edény peremét.

Ültetés menete

1.  Májusban ássuk fel a talajt, és keverjünk hozzá tőzeget. Ültetéskor minden gödörbe tegyünk szerves trágyát.

2. A palántát óvatosan vegyük ki a cserépből, majd kézzel kissé lazítsuk fel a gyökérlabdát.

3. A tövet olyan mélyre ültessük, ahogy a cserépben állt. Töltsünk köré földet, és kézzel jól nyomkodjuk meg.

4. A növényeket 15-20 cm tőtávolságra ültessük el. Öntözzük meg az ágyást, és a tövek között takarjuk a talajt tőzeggel.

Mindignyíló begónia gondozása

A mindignyíló begónia egyszerűen gondozható egynyári növény. Hosszan virágzik, májustól novemberig. A begónia annál gazdagabban virágzik, minél több fényt kap, de árnyékban is megél. Humuszos talajt igényel. Sóra érzékeny, ezért keverjünk a földjéhez tőzeget. A pangó vizet nem tűri.

Tél vége – vetés

A hajtatás hosszadalmas folyamat, ezért már februárban ültessük el a magokat. Ne borítsunk rájuk földet, csak nyomjuk be őket a talaj felszínébe, ugyanis fényen csíráznak.

Késő tavasz – ültetés

A palántákat május közepétől ültethetjük ki a kertbe. Előtte azonban egy héten keresztül tegyük ki őket nappalra a szabadba, hogy megedződjenek.

Nyár – gondozás

Ne hagyjuk kiszáradni a növényeket.

Ősz – eltakarítás

Ássuk ki és komposztáljuk a töveket.

A növényeket nem szükséges metszeni, mert öntisztulók, vagyis az elnyílt virágok maguktól lehullanak.

Szaporítása

Magvetéssel is szaporíthatjuk. A magokat februárban nyomjuk a vetőföldbe és öntözzük meg őket. Tegyük az edényt az ablakba, 20 °C körüli hőmérsékletű helyre. Hat hét múlva tűzdeljük át a csíranövényeket osztott hajtatóedénybe. Állítsuk őket világos helyre, és tartsuk nyirkosan a talajt.

Növényvédelem

A begónia ellenálló növény, de olykor megtámadhatja a lisztharmat. A levelek fel-színén és fonákján lisztes bevonat jelenik meg. Szedjük le a fertőzött leveleket, és permetezzük a növényeket zsurlófű-kivonattal vagy gombaölő szerrel.