Szobanövények

Nagy flamingóvirág (Anthurium andreanum)


A flamingóvirág több fajtája is kapható; ezek között vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny fajták: a nagy flamingóvirág (Anthurium andreanum) gondozása nem éppen könnyű, de a növény annyira látványos, hogy megéri a fáradságot. Az egészséges, fényes, sötétzöld színű, nyíl formájú, bőrszerű levelek csak fokozzák a februártól júliusig virágzó, hosszú életű, vöröses-narancssárga vagy skarlátvörös színű buroklevelek (az Araceae növénycsaládban kifejlődött fellevelekre használt kifejezés) hatását.

A valódi virágok a központi torzsavirágzaton helyezkednek el, az azt körülölelő fényesen ragyogó szív alakú buroklevél pedig szinte varázslatos hatást kelt. Az Anthurium zöld háttérként is gyönyörű, még ha el is virágzott.

A flamingóvirág „virága” tulajdonképpen módosult levél (buroklevél); a valódi virágok a középen lévő torzsavirágzatban nőnek.

Gondozása

A legtöbb trópusi növényhez hasonlóan a flamingóvirágnak is folyamatos melegre van szüksége: télen legalább 16°C-ot igényel, de egész éven át 20°C az optimális hőmérséklet. Tartsuk a flamingóvirágot világos helyen, de ne állítsuk a növényt közvetlen napfényre.

Földjét tartsuk mindig éppen csak nyirkosan; a növény legjobban a langyos, lágy vizet kedveli; ne használjunk mésztartalmú vizet. Gyakran permetezzük a növényt és ügyeljünk a folyamatosan magas páratartalomra: állítsuk a cserepet víztároló golyókkal megrakott tálcára; rendszeresen pótoljuk a vizet a tálcában.

Ültessük át, ha kinőtte a cserepet; használjuk ki az alkalmat, és szedjük szét több tőre a növényt. A léggyökerek és a kiálló koronagyökér a tőből nő; ez utóbbit a nedvesség megőrzése érdekében fedjük be tőzegmohával.

Növénybetegségek

A levélszélek elszáradása az alacsony páratartalom miatt alakulhat ki: hamar meglátszik a növényen az is, ha a hőmérséklet elmarad az optimumtól. A levéltetvekre érzékeny ezért kezeljük a növényt a megfelelő növényvédő szerekkel.