Kerti növények

Októberke virág varázsa

Októberi varjúháj

Az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) az őszi kertek csillaga. Ez a masszív, húsos levelekkel rendelkező növény kihívásokkal teli környezetben is kitűnően teljesít. Rózsaszín virágai az őszi hónapokban nyílnak, és a kertben, vagy akár balkonon is gyönyörű látványt nyújtanak.

Az interneten található rengeteg sziklakerti növény között az októberke növény azért emelkedik ki, mert bár rendkívül elegáns, mégsem igényes. Kékeszöld levelei, melyeket viaszos bevonat védelmez, friss és nedvdús megjelenést kölcsönöznek a növénynek. A ‘Mediovariegatum’ változatot fehér vagy sárgás foltok díszítik.

októberi varjúháj
Foto: Saura Pedro (cc-by-sa)

Otthon és Kertben

Akár sziklakertben, akár nappaliban helyezzük el, az októberi varjúháj mindig friss és zöld marad. Többéves gyökérzete évről évre új hajtásokat növeszt. A balkonon különösen jól mutat, kiváltképp, ha hajtásai szabadon lógnak a dobozok szélén. Ezen kívül a növény szárazságtűrő, így nyári vakációink során sem kell aggódnunk az öntözés miatt.

Szaporítása és Gondozása

Tavasz kezdetén, a varjúháj felébred téli álmából. Márciusban növekedése újra megkezdődik, és számos hajtás nő ki belőle. Dugványozással könnyedén szaporítható a növény. Tőosztás során csak győződjünk meg róla, hogy minden rész tartalmaz leveleket. Ezt a műveletet legjobb a téli pihenő végén végezni.

Szükségletei

Az októberi varjúháj kis termetű, 15-20 cm magas növény. Hajtásai egyenesen nőnek, levelei pedig gyakran vöröses árnyalatot vesznek fel. Rózsaszín virágai az év vége felé nyílnak. Téli hónapokban hűvösebb helyen szereti tölteni az idejét, tavasszal pedig napfényes, meleg helyre vágyik.

Öntözés és talaj

Télen ritkábban, de a növekedési időszakban hetente öntözzük, és adjunk hozzá tápoldatot. Fiatal korában általános virágföldben érzi jól magát, míg idősebb korában egy föld-homok keverék preferált. Metszéskor vágjuk vissza erőteljesen, és távolítsuk el a virágzatokat.

A varjúháj igazi kertészeti kincs, amely év közben többször is meglep minket változatos megjelenésével és robusztus természetével.

Kép: LBeatrix (cc-by-sa)