Kerti növények

Így lesz szép a puszpáng, vagy buxus bokor

Az örökzöld puszpánggal elegáns örökzöld keretet adhatunk a kertünknek.

Puszpáng jellemzői

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít. Elsősorban szegélynövényként vagy sövénynek telepítik, hogy védjen a kíváncsi tekintetektől, de olykor geometriai formára is nyírják.

Sövénynek a magas fajták alkalmasak. A ‘Latifolia’ nagyon erőteljes növekedésű fajta, magassága a 4 métert is meghaladhatja. A kékeszöld ‘Rotundifolia’ rendkívül fagytűrő. További kedvelt fajta a szintén 2-4 méter magas ‘Handsworthiensis’ , amely erős, sűrű növekedésével tűnik ki. Szegélynövénynek a lassú növésű ‘Suffruticosa’ fajtát válasszuk, amely nyírás nélkül is csak 60-80 cm magasra nő.

A puszpáng örökzöld, ovális, fényes levelei télen barnásra színeződhetnek, de tavasszal többnyire visszanyerik üde zöld színüket. Mivel örökzöld növény, a hosszan tartó fagyok veszélyeztetik a puszpángot. Lombján keresztül télen is párologtat nedvességet, de a fagyott talajból nem jut utánpótláshoz. Ezért szárazság idején télen is öntözzük, ha nem fagyott a talaj.

Puszpáng vagy buxus

Puszpáng gondozása

A puszpáng egy egyszerűen gondozható örökzöld bokor. Virágzási időszaka áprilistól májusig tart. A puszpáng (buxus) napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Jó vízáteresztő talajt igényel. Minden talajban fejlődik, de a pangó vizet nem tűri. Szükség esetén javítsuk fel a drénréteget.

Tél – gondozás

A puszpáng hajtásai letörhetnek a hó súlya alatt, ezért seprűvel rendszeresen takarítsuk le a havat. Száraz időben, fagymentes napokon öntözzük.

Tavasz – ültetés és trágyázás

A szegélynövényeket ilyenkor ültessük el. A már megeredt növényeknek adjunk szerves és ásványi műtrágyát.

Nyár- gondozás

Rendszeres nyírással a puszpáng megőrzi a formáját. Száraz időben feltétlenül öntözzük meg a kis levelű növényeket.

Puszpáng ültetése

A magasabb fajták kiváló örökzöld álcát nyújthatnak, például szeméttartály vagy komposztálóhely takarásához. A puszpángsövény csodaszép háttérül szolgál az évelőknek és a rózsáknak. A puszpángot gömb, kúp vagy piramis alakúra nyírhatjuk. Szegélyezhetünk vele utakat, útkereszteződéseket vagy bejáratokat. A ‘Suffhiticosa’ fajtát ágyások vagy utak mellé telepíthetjük, de magasabb fák alatt aljnövényzetnek is megfelel.

A puszpáng remekül fejlődik dézsában. Kúp vagy gömb alakra nyírva a bejárati ajtó mellé is állíthatjuk.

Puszpáng (buxus) metszése

Puszpáng szegély ültetése: tavasztól őszig.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer szélesebb és mély gödröt.

2. Töltsünk a gödörbe 10-15 cm vastagon komposztot, és jól keverjük össze a gödör széléről vett földdel.

3. Óvatosan vegyük ki a puszpángot a konténerből, úgy, hogy a cserép szélét szilárd alaphoz ütögetjük.

4. Ha a gyökérlabda nagyon összegubancolódott, késsel kissé vagdaljuk be. Így elősegíthetjük az új gyökérfonalak képződését.

5. Ültessük el a növényeket egymástól 30- 40 cm távolságra. Töltsük vissza a földet, nyomkodjuk le, és jól öntözzük meg.

Növényvédelem

A puszpángbolha fehér viaszváladékot hagy az erőteljesen domborodó leveleken. Fertőzés esetén permetezzük a növényt paraffintartalmú olajjal, amely eltömi a kártevők légzőszervét.