Kerti növények

Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

Az oroszlánszáj vidám színekben pompázó, könnyen kezelhető nyári virág.

Oroszlánszáj virág

Az oroszlánszáj vagy tátika termesztése több mint 500 éves múltra tekint vissza, mára szinte áttekinthetetlenné vált a fajták sokszínűsége. Ez az igénytelen nyári virág a legragyogóbb színekben pompázik. Piros árnyalatai különösen erőteljesek: a sötétvöröstől a cinóber- és skarlátvörösön át a rózsaszín és lazacvörös árnyalatokig minden megtalálható. Léteznek szikrázó sárga és fehér fajták is.

A virágok fürtszerű virágzatot alkotnak az egyenes száron. A tátogatók családjába tartozó növény jellemzője az egyes virágok formája, s ez a nevében is kifejezésre jut. Ha összenyomjuk a virágot, úgy tátog, akár egy száj. A törpe fajok nagy választékban kaphatók, magasságuk 20-40 cm.

A középmagas és magas fajok mérete akár az 50-100 cm-t is elérheti, és nagy színválaszték jellemzi őket.

oroszlánszáj virág
oroszlánszáj virág (Pereira Jorge (cc-by-sa)

Ültetés

Az oroszlánszáj igénytelen virág, bármely kerti talajban megél, ha nincsenek benne kártevők. A tápanyagban szegény vagy kötött talaj azonban hátráltatja a növény fejlődését.

Korai és dús virágzást érhetünk el, ha a növényeket 18-20 °C-on az ablakpárkányon előneveljük. A színpompás virágokkal akár egy egész ágyást is beültethetünk. Ültessünk a háttérbe magas fajtákat, eléjük középmagasakat, az ágyás szélére pedig törpe változatokat. Virágládába és dézsába inkább csak középmagas és törpe fajtákat tegyünk. Mivel a magas növények könnyen eldőlnek, meg kell karózni őket, ez pedig nem esztétikus látvány.

1. Töltsük meg a szaporítóládát hagyományos tőzegmentes talajkeverékkel. A keverék felületét egyengessük el.

2. Egyenletesen, vékonyan szórjuk a földre a magokat úgy, hogy ne kerüljenek egymásra. Óvatosan nyomkodjuk le őket.

3. Szitáljunk földet a magokra. Óvatosan öntözzük meg, átlátszó fóliával fedjük le. A sziklevelek megjelenése után rendszeresen szellőztessük őket.

4. Amint a magoncoknak több levelük fejlődik, tűzdeljük át őket. A gyökereket vágjuk rövidebbre. Ültessük a magoncokat tűzdelőtálcára.

5. A tűzdelt növényeket eddzük meg úgy, hogy fagymentes napokon kitesszük őket a szabadba. Májusban ültessük ki a palántákat

Nyáron rendszeresen vágjuk le az elvirágzott részeket. Az oroszlánszáj csak így hoz új virágokat.

TIPP: vásároljunk tömöttebb palántákat. A levelek legyenek üde zöldek. Soha ne vegyünk kiszáradt földben álló, hervadt levelű vagy vékony szárú oroszlánszájat.

tátika virág
tátika virág

Gondozás

Az oroszlánszáj virág egyszerűen gondozható egynyári növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Vágott virágnak is alkalmas. Napos helyen fejlődik a legjobban, de elviseli a félárnyékot is. Bármilyen kerti talaj megfelelő számára. Az oroszlánszáj nem támaszt különös igényeket a talajjal szemben, mégis jobb, ha a talaj laza, és tápanyagokban nem szegény.

Kora tavasz – vessünk oroszlánszáj-magokat szaporítóládába. A ládákat tegyük világos, meleg helyre.

Tavasz – szép, fagymentes időben tegyük ki a magoncokat a szabadba.

Nyár – tartsuk nyirkosan a talajt. Vágjuk le az elvirágzott szárakat kevéssel a föld fölött. Így megakadályozzuk a magképződést, és serkentjük az újabb virágok megjelenését. A magas fajtákat kötözzük karóhoz, nehogy eldőljenek.

Ha vázába akarjuk tenni, vágjuk el a szárát kevéssel a föld fölött. Így a növény új szárakat növeszt.

Növényvédelem

A szürkepenész (Botrytis) meglehetősen gyakori az oroszlánszájon, ha hosszabb ideig borongós az idő. Az elsősorban a leveleken és virágokon jelentkező szürkés gombalepedék hatására a növény elrothad