Padlizsán termesztése

A padlizsán ízletes, egzotikus zöldségféle. Minden nehézség nélkül nevelhetjük a teraszon dézsában, de nagyobb erkélyládában is megpróbálkozhatunk a nevelésével.

Padlizsán (solanum melongena)

Az egzotikus padlizsán (solanum melongena) gyümölcsével régebben csak külföldi utazásaink során találkozhattunk. Aki járt már Görögországban, biztosan megkóstolta a muszakát, vagyis a padlizsán-felfújtat. Ez a zöldség nálunk is egyre gyakrabban tűnik fel a zöldségesek kínálatában, különösen a fényes fekete tojásgyümölcsök.

Sok más zöldségféléhez hasonlóan a padlizsán is a csucsorfélék családjába tartozik, tehát a paradicsom és a burgonya rokona. Ugyanolyan helyeken fejlődik kiválóan, mint a paradicsom, vagyis meleg, világos helyeken.

A legismertebb tojásgyümölcs nagyméretű, hosszúkás formájú, mély fekete színű — ezt nevezik nálunk padlizsánnak. Néha ugyanilyen, de világosabb héjú, szinte fehér és ibolyaszínűen csíkozott vagy halvány lilásrózsaszín termést is láthatunk. Az utóbbi években bővült a választék. A legújabb fajta termése fehér színű, majd később megsárgul.

Mérete elmarad az ismert padlizsánétól, alakja pedig tojásra emlékeztet. Szép matt felületű héja is a valódi tojáshéjat juttatja eszünkbe. A kisméretű padlizsán íze igen intenzív. A terméseket korán kell leszednünk.

Ha a dézsában nevelt padlizsánt nyáron kivisszük a szabadba. lehetőleg szélvédett helyre, illetve a fényt visszaverő világos fal elé tegyük.

Padlizsán szaporítása, nevelése

A padlizsán magjait február és április között, még a lakásban vessük el. Lapos tálakba vagy szaporítóládába töltsünk nyirkos, vetéshez használható földet, szórjuk rá a magokat, majd szitáljunk rájuk vékony földréteget. A vetést fedjük le szellőzőnyílásokkal ellátott fóliával vagy üveglappal, és tegyük a tálat vagy a ládát meleg, 20-22 °C körüli hőmérsékletű helyre. Ehhez a fűtőtest feletti ablakpárkány ideális hely.

A magok gyorsan kicsíráznak, már néhány nap elteltével láthatjuk a kis csíranövényeket. Ha a magok zöme már kikelt, eltávolíthatjuk a takarást. A 15 cm magasra megnőtt palántákat ültessük át egyenként 20 cm átmérőjű cserepekbe, és tegyük őket napos helyre. Ez a cserépméret a kifejlett példányoknak is elegendő.

Virág és termés egy időben

A növénykék a nagy cserepekben gyorsan fejlődnek — amennyiben tápanyagokban gazdag talajba ültettük és megfelelően gondozzuk őket. Magasságuk elérheti a 60-80 cm-t.

A virágzási időszak május végén kezdődik és viszonylag sokáig tart. Ezalatt beérnek az első termések, így a virágokat és a terméseket egy időben csodálhatjuk meg. A gyümölcsöket természetesen leszedhetjük, amint beértek, de ha a növényen hagyjuk. később is élvezhetjük ízüket.

A növekedési időszakban a növény némi törődést igényel. Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy rendszeresen és bőségesen kell öntöznünk. Ezenkívül hetente egyszer keverjünk az öntözővízhez nitrogénszegény tápoldatot. Amennyiben a padlizsán túl sok nitrogént kap, csökken a terméshozama.

padlizsán termesztése

Tanácsok röviden

A hatalmas levelű padlizsán legfeljebb 60-80 cm magasra nő.  Az ibolyaszínű virágok a burgonya virágaira hasonlítanak. A virágzási időszak sokáig tart, így az első termések már beérnek. amikor még mindig újabb virágbimbók képződnek. Ha bő termésre vágyunk, segítsük a megporzást.

A lehető legtöbb fényt igényli. Tűző napfényes helyen, átlagos szobahőmérsékleten neveljük. Rendszeresen és bőségesen öntözzük. ezenkívül hetente egyszer adjunk neki tápoldatot. A tűzdelés után a kis növényeket elég nagy méretű cserepekbe ültetjük, többször nem kell
átültetnünk őket.

A padlizsánt a házban, napos erkélyen, üvegezett verandán, télikertben is nevelhetjük. de a kert védett ágyásában nagyobb termésekre számíthatunk.

Növénybetegségek

Ha a padlizsánt zárt térben (például verandán vagy napos lépcsőházban) neveljük, a többi szobanövényhez hasonlóan gyakran kell kártevők megjelenésére számítanunk. Az ilyen helyeken kialakuló száraz levegő miatt permetezzük gyakran langyos vízzel. Ez nemcsak a növénynek tesz jót. hanem a kártevőket is lemoshatjuk vele. Amennyiben vegyszert kell használnunk, tartsuk be pontosan a lebomlási időket.

A takácsatkák, ha nem védekezünk ellenük idejében, óriási kárt okozhatnak. Ha egyszer megtelepedtek a növényen, aligha szabadulhatunk meg tőlük.

Üvegházi molytetvek is károsíthatják a növényt. Sajnos a kártevők petéit nem lehet zuhanyozással eltávolítani.