Szobanövények

Pikkelyvirág (Vriesea splendens)

Pikkelyvirág bemutatása

Vriesea egy bromélia-nemzetség, amelynek élénkszínű fellevelei vannak. Remekül mutat tágas, modern környezetben, ahol meghökkentő külseje jól érvényesül. Mivel álélősködő növény, cserépben is tartható, vagy bromélia „fán” is nevelhetjük. A csíkos, hosszúkás levelek a broméliafélékre jellemző tőlevélrózsát alkotnak. Tavasszal és nyáron ennek közepéből hajtanak ki a kard alakú fellevelek, amelyek mintegy öt hétig pompáznak.

A pikkelyvirág sárga virágai a tűzpiros fellevelek közül bújnak elő, hogy még szemkápráztatóbbá tegyék a növényt. Az üvegházban termesztett kis növények három év alatt érik el a teljes érettséget. A magról nevelt kétéves növényeket már célszerű tágasabb környezetbe áttelepíteni. Virágzás után a növény általában elpusztul. Az elvirágzás után egyetlen sarjat hoz, amelyről nehéz szaporítani, ezért új növényeket főleg magról nevelnek.

Pikkelyvirág gondozása

A lágy levelű pikkelyvirág nem szereti a hűvös környezetet, ezért télen is legalább 13 °C-ot kell számára biztosítani. Napközben 18 °C-os melegben érzi jól magát, de elviseli az ennél melegebb környezetet is. A csírázó magok 21-26 °C-ot igényelnek. A palántákat fokozatosan szoktassuk hozzá a hűvöshöz. A növény jó megvilágítást, de szűrt fényt igényel. Erős napfényben kifakul.

Akkor öntözzük, ha a talaj felszíne száraz. Hűvös környezetben kevesebb vízre van szüksége. A csirázó magokat és a fiatal növényeket tartsuk nyirkosan, a gombásodás ellen használjunk gombaölő szert. Nyáron a leveleket időnként permetezzük vízzel, de ha csökkenne a hőmérséklet, hagyjuk abba, mivel a gyökerek hajlamosak a rothadásra. Minden harmadik öntözésnél kezeljük a pikkelyvirágot feles erősségűre hígított tápoldattal.

A fiatal példányokat rendszeresen ültessük át broméliaföldbe. A keveréket otthon is elkészíthetjük: fele rész tőzegből, egynegyed rész virágföldből és egynegyed rész durvaszemcséjű homokból áll. Úgy biztosíthatjuk a jó vízelvezetést, ha kertészeti homokot helyezünk a cserép aljába, mielőtt a növényt elültetnénk. A magokat kertészeti homokból és apróra vágott friss tőzegből álló virágföld felszínére vessük. A pikkelyvirág lassan fejlődik, évente csupán 10 cm-t nő. Csak akkor ültessük át a virágföld-keverékbe, ha már elég nagyra nőtt. Ügyeljünk arra, hogy a tőlevélrózsa kelyhében mindig álljon a víz, ha a hőmérséklet nem süllyed 10 °C alá.

Növényvédelem

A levélrózsa rothadásnak indulhat, ha, a hőmérséklet 5 °C alá csökken. Télen ne tartsunk vizet a tőlevélrózsa kehelyben, és tartsuk a pikkelyvirágot szárazon.

Barna pajzstetűkorongok gyűlhetnek össze a tőlevélrózsa szorosan növő leveleinek fonákján. Ezek a nedvszívó kártevők le is gyengítik a növényt, de még nagyobb kárt okoznak azzal, hogy eltorzítják az alakját. Amint felfedeztük a kártevőket, kezeljük növényünket szisz-emikus növényvédő szerrel.