Kerti növények

Hogyan szaporíthatod rózsáidat vízben és krumplival?

Hát igen, ki ne szeretné a rózsákat a kertjében vagy a lakásban? Ahány fajtája van, annyiféle színben, formában és illatban tündökölnek. És bár szépségük már önmagában is elég ahhoz, hogy örömmel gondozzuk őket, ha valóban egészségesek és életerősek szeretnénk őket látni, akkor a szaporításukat sem szabad elhanyagolnunk.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan szaporíthatjuk a három legnépszerűbb rózsa fajtát: a sima rózsát, a pünkösdi rózsát és a sivatagi rózsát. Ha szeretnél új, életerős növényeket nevelni, akkor érdemes követned az általunk ajánlott stratégiákat!

Rózsa szaporítása

A rózsa szaporítása könnyen megtanulható és otthon is elvégezhető tevékenység, aminek eredményeként sok új, virágzó növényt nevelhetünk.

Ha te is szeretnél rózsákat nevelni, akkor érdemes megpróbálkoznod ezzel a módszerrel. Csak vágj le egy hajtást vagy a növény felső részét (maximum 25 cm hosszúságú darabot), és gyökereztessd el a kedvenc módszered szerint. Így tucatnyi új rózsabokorral gazdagodhatsz egyetlen ajándékba kapott tőből is!

 

Rózsa szaporítása vízben

A rózsa szaporítása vízben is lehetséges, és igen egyszerű módszer. Ha te is szeretnél új rózsabokrokat nevelni, akkor érdemes kipróbálnod ezt a módszert.

Csak vágd le a növényből a szárdarabot, és tegyétek vizes üvegbe úgy, hogy a levágott részt félig lepje el a víz. A következő 10-14 nap során gyökerek fognak megjelenni rajta, amelyeket elültetve új növényeket nevelhetsz.

Ha szeretnéd még felgyorsítani a gyökerezési folyamatot, akkor adhatsz a gyökereztetővízbe egy kis aloe vera lét, élesztőt (1l vízben 100 mg élesztő oldható fel), vagy használhatsz más természetes gyökerezést serkentő szereket, mint a méz vagy a fahéjoldat. De boltokban is kaphatók gyökereztető hormonok, amik segíthetnek abban, hogy az új növények hamarabb gyökerezzenek.

Rózsa szaporítása krumplival

A rózsa szaporítása krumplival talán elsőre furcsának tűnhet, de valójában nagyon hasznos módszer lehet. Ha te is szeretnél rózsabokrokat nevelni, akkor érdemes kipróbálnod ezt a technikát is.

Csak vágj bele egy krumpliba egy lyukat, és dugd bele a dugvány végét. Így kerül a rózsa dugványa az ültetőközegbe. A krumpli nedvességgel fogja ellátni a növényt, még akkor is, ha az ültetőközeg szárazabb, így jobb eséllyel indulhat meg a gyökeresedés.

Rózsa szaporítása krumplival

Emellett érdemes a dugványt áttetsző anyaggal letakarni, hogy a növény megfelelően tudjon gyökerezni. Lehet használni fóliát, befőttes üveget, vagy elvágott műanyag palackot is. Próbáld ki te is ezt a módszert, és nevelj sok szép, virágzó rózsabokrot!

Pünkösdi rózsa (bazsarózsa) szaporítása

A pünkösdi rózsa, más néven bazsarózsa, nem dugványokkal szaporítható, hanem tőosztással. Vagyis nem a szárdarabokat vesszük le az anyanövényről, hanem az egész tövet kiássuk és gyökerénél fogva szedjük szét.

A piros vagy kerti bazsarózsa gyökérnyakán alvógumók találhatóak, amelyekből új növények nőnek, de a fehér/illatos bazsarózsa esetében jól fejlett hajtásokra is szükség van a tőosztáshoz. Egy tövet többfelé is szétszedhetünk, de érdemes megjegyezni, hogy egy új tőnek legalább három gumóra van szüksége az egészséges fejlődéshez.

Amikor elültetjük az új töveket, a gyökeres részeket helyezzük ültetőközegbe (a gumókat legalább 3-4 cm mélyen), amit alaposan meg kell locsolni, míg a szárakat ne ássuk túl mélyre. Ha szeretnél pünkösdi rózsákat nevelni, próbáld ki ezt a módszert, és nézz szembe az új kihívásokkal!

Sivatagi rózsa szaporítása

A sivatagi rózsa szaporítása történhet dugványozás útján, amit már leírtam korábban, de magról is nevelhetünk új növényeket.

A sivatagi rózsa különlegessége, hogy vaskos, fás törzzsel rendelkezik, ami teszi olyan egyedivé. Ha te is szeretnél sivatagi rózsákat nevelni magról, akkor csak vásárolj be a megfelelő magokat a kertészeti áruházakban, és ültesd el őket a növény fajtájának megfelelő ültetőközegbe tavasszal.

Vagy gyűjts össze saját növényeid magjait, vagy ráolthatod a sivatagi rózsa dugványait leanderre is. Próbáld ki ezt a módszert, és nézz szembe az új kihívásokkal!